Varningen: ”Låt dem inte börja jobba, ring polisen”

Hantverkarna knackar på och erbjuder sig att laga ditt tak. Ofta går de upp på taket för att visa på skador och finns de inga kan de själva skada taket. Sedan ber de om pengar och lämnar det skadade taket. Nu varnar polisen för att de är igång i Mölndal.

Ett återkommande polisärende som brukar dyka upp under våren är samtalen om de oseriösa hantverkarna. Det är påstridiga män som knackar på och erbjuder sina tjänster. Ofta handlar det om att laga tak eller lägga om plattor på uppfarten.

De vill ha betalt i förskott och lämnar sedan utan att ha lagat något, och enligt polisen är taket eller uppfarten då ofta i sämre skick än när de kom.

Nu går polisen ut med en varning efter att flera boende fått påhälsning av hantverkarna i och runt Mölndal.

– De är i full gång i området. De tar kontakt med husägare och erbjuder hjälp att laga taken och de går till och med upp på taken för att påvisa fel. I vissa fall skadar de taket lite för att visa att det är i dåligt skick, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Hantverkarna kan också ha med sig träbitar som de visar upp när de varit på taket, och menar att taket måste lagas omgående.

Polisen säger att man inte ska släppa upp personerna på sitt tak och inte låta dem börja jobba, utan be dem gå därifrån. Om de vägrar lämna ska man ringa polisen.

Även om de godtar ett nej är polisen intresserad av att veta var de varit och var de rör sig. Om man träffar på hantverkarna kan man informera polisen om det på 11414.

– De går gärna till äldre och det är inte lätt, de är väldigt påstridiga. Man får försöka stå på sig och säga nej.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@molndalsposten.se