Värmebölja eller extrem torka

Krönika Hur kommer du att minnas sommaren 2018? Som rekordsommaren med värme och sol, dag efter dag? Eller sommaren då torkan slog till som ledde till missväxt och slakt? Kanske skogsbränderna som ledde till evakuering och jättelika insatser från brandkår, försvar och hur många länder i Europa som kom till vår undsättning. Och hur vi inte var så förberedda på “krisen” som vi trodde.

Media skriker ut brandvarning men trots det fortsätter en och annan grilla, som att det inte gällde dem. Kanske typiskt för svensken som är uppväxt i trygghet utan några riktiga hot i vardagen. Största hotet är att bränna köttet på grillen. Eller huden i solen. Eller både och. Hur som helst är det uppenbarligen för varmt för att tänka.

Underligt nog har klimatfråga lagts på hyllan i sommar. Det är som om semestern gällde även klimatångest. Politikerna ligger lågt med analyser av vädret. Media rapporterar om hjältedåd i brandens frontlinje i sann löpsedelsanda. Det pratas om värmebölja och inte extrem torka, i stil med “hoppsan vad mycket det brinner, det var oväntat”. Som om skogsbrand aldrig funnits med i listan över följder av klimatförändring.

Runt om i världen har kriser i klimatförändringens spår passerat oss förbi. Men nu, om någonsin, borde det i alla fall blir tydligt. När Sverige ligger gult och uttorkat framför oss med sjunkande grundvatten och skogar som brinner. Det är som om vi trots all kunskap fortfarande inte har fattat att klimatförändringen sker. Glappet mellan förnuft och känsla är för stort. Vi lever i en paradox mellan förnekelse och uppgivenhet: “Det finns inget att göra”. Eller är det kanske lättare att vara uppgiven än att sätta igång och koldioxidbanta?

I Sverige har vi bland det högsta förbrukningen av CO2 i världen med 10,7 ton per person per år. Målet för 2020 är att gå ned till sju ton per person och år. Hur ska vi tillsammans nå dit? Ökad kunskap om våra utsläpp av växthusgaser är en bra början. Testa dig själv för att se inom vilket område dina utsläpp är som störst! Tester finns bland annat på klimatkalkylatorn.se eller www.klimatkontot.se. Kanske upptäcker du en klimat-ovana som du enkelt kan banta bort? Till exempel göra dig besväret att sopsortera metallock till konservburkar oftare.

Att tävla mot en kompis, granne eller kollega i klimatbantning kan vara ett roligt sätt att minska sina utsläpp. Börja med att testa er ihop och se vad ni har för startvärde och jämför sedan igen efter ett halvår. Klimatsmarta tips finns också på till exempel sverigesmiljömål.se. Mycket är gjort och mycket bra görs men som vi alla förstår med vårt förnuft behöver vi göra mer. Men inte nu. Inga jobbiga känslor av klimatångest ska komma och störa sista semesterveckan. Så mycket skönare att luta sig tillbaka i solen och njuta av värme, bad och grillat kött. Eller?

Hannah Sundqvist