På fredagsmorgonen observerades en varg av en privatperson i Hällesåker. På länsstyrelsen menar man att detta är fullt möjligt, men utan bilder kan naturvårdshandläggarna inte bekräfta det. Arkivfoto

Vargmöte på fredagsmorgonen

I morse fick Christian Voelkerling uppleva något ovanligt. Då gjorde han sitt livs första vargobservation när han var på väg till jobbet.

Det var 6.15 på fredagsmorgonen som Christian Voelkerling i Hällesåker såg vargen. Han körde då på Benarebyvägen på väg mot Mölnlycke.

– Den kom från skogen och sprang rätt över vägen ner mot Nordsjön, säger han.

Att det var en varg är han helt säker på.

– Det såg jag på hållningen. Jag har tittat på varg på Nordens ark, det är fascinerande djur. 

Han är dock lite tveksam till om han vill möta den igen.

– Jag har lite blandade känslor. Det är både fräckt att se ett stort, vilt djur samtidigt vill man inte ha den för nära hemma, säger han. 

Speciell upplevelse

Anita Bergstedt är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland och hon är inte speciellt förvånad över iakttagelsen. 

– Det är inte alls omöjligt att det var en varg. Så här års är det många unga vargar som flyttar hemifrån när den nya kullen ska födas. Då kan de gå väldigt långt.

De senaste veckorna har länsstyrelsen fått in flera bilder på varg från olika håll i länet.

– Men det finns många varglika hundar också och det kan vara svårt att se skillnad, poängterar Anita Bergstedt. 

Länsstyrelsen ser gärna att privatpersoner rapporterar in om de sett en varg. Har man möjlighet att fotografera och filma är det ett plus.

– Det är bra för oss om vi vet vart vargarna är. Sedan tycker jag att man ska ta vara på tillfället. Det är inte många i det här landet som får se en varg gå fritt. Det är en speciell upplevelse som trots allt är ovanlig.

Lämna djuret ifred

Rädd tycker Anita Bergstedt däremot inte att man behöver vara.

– Vargen är ett vilt djur, så man ska låta den vara ifred, men passa på att titta. 

I länet finns vargrevir i Dalsland samt på gränsen till Örebro län. Att något par ska bosätta sig i Mölndalstrakten tror inte Anita är särskilt troligt.

– Vargen väljer i första hand ett revir med mycket skogsmark, älg och rådjur, samt gles bebyggelse. Den har lämpligare ställen att slå sig ner på. Det är inte troligt att en varg stannar i ett område med så mycket vägar och bebyggelse nära inpå, säger hon. 

Har du också sett en varg och kanske lyckats fånga den på bild? Mejla till redaktion@molndalsposten.se

Lotta Nyvall

031-86 84 25

lotta.nyvall@molndalsposten.se

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar