Arkivfoto

Vårdtagare hittades klämd i sängen

Mölndals stad anmäler sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter incident på särskilt boende.

I början av september ska en dement vårdtagare ha hittats inklämd mellan sängen och väggen på ett särskilt boende i Mölndals stad. Nu anmäler kommunen sig själva i en Lex sarah-anmälan till IVO.

Ansiktet var riktat mot väggen mot ett telefonuttag med uthängande sladdar. Vårdtagaren var då svettig och såg svullen ut i ansiktet, enligt anmälan.

Personalen hade lagt vårdtagaren för natten vid klockan 18.30. Därefter skulle tillsyn ske klockan 23, 03 och 05. Ingen tillsyn gjordes dock kl 23, vilket kan innebära att vårdtagaren kan ha legat fastklämd mellan kl 23 och 03.

I anmälan skriver ansvariga inom Mölndals stad att personalen har inte följt muntlig och skriftlig rutin när det gäller grinden, som ska vara uppfälld mot väggen nattetid, och tillsynen, som ska ske vid tre tillfällen, enligt anmälan. Det ska heller inte finnas någon riskinventering gjord.

Socialt ansvarig samordnare och chefen för vård- och omsorgsförvaltningen skriver också att tillbudet ska ha orsakat fysiska och psykiska konsekvenser för vårdtagaren, som har en funktionsnedsättning som gör att den inte kan uttrycka sig. Därför är det enligt anmälan svårt att helt utreda hur vårdtagaren upplevt händelsen och konsekvenserna av den.

Karina Hansson

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar