Vårdcentralen fick klagomål – har infört fler akuttider

Få läkare, ont om tider och patienter som listar om sig. Så var läget på Lindome vårdcentral innan hösten. Nu säger chefen Inger Albertsson att de börjat få ordning på problemen. 

– Vi har betydligt fler tider nu än för några månader sen, säger hon. 

Flera personer har hört av sig till Mölndals-Posten med synpunkter om Lindome vårdcentral. Bland annat har klagomålen handlat om att det är svårt att få tider.

– Fram till och med september hade vi väldigt få läkare. Det är svårt att få tag på allmänspecialister, säger Inger Albertsson. 

Patienter valde också att lämna vårdcentralen. 

– Folk listade om sig, men det som är nu är att många kommer tillbaka. En del säger att ”det var likadant på det andra stället.” Jag tror att vi inte är ensamma om att ha det svårt. Det är ont om läkare och det är ett gemensamt problem över hela landet, säger hon. 

Under hösten har vårdcentralen försökt få ordning på problemen. De har ändrat arbetssätt och sett till att det finns fler akuttider för patienterna. 

– Vi har rekryterat läkare och ändrat på vår struktur. Tidigare hade läkarna mer blandade uppgifter, nu har vi ökat tillgängligheten så samtliga doktorer har jour på förmiddagen. Vi har också jourtid på eftermiddagen och har infört webbokning. 

Tidigare var det två doktorer som hade jouren och tog emot akuta patienter. Nu har samtliga sex läkare jour på förmiddagarna. Sedan drygt en vecka tillbaka kan patienter även boka tid på webben för enklare akuta symtom.

– Vi ser att det finns webbokningar som inte försvinner, så det finns tider att boka, säger Inger Albertsson. 

Samtidigt har hon förståelse för att patienter fortfarande kan vara missnöjda och säger att vårdcentralen ska fortsätta förbättras. 

– Jag har anställt en allmän specialist till i januari. Vi håller hela tiden på med förändringar och försöker lyssna in alla patienter. Förändringar kan ta tid, men vi har betydligt mer tider nu än vi hade för några månader sen. 

Elvira Linderot 

Vad tycker du? Är det svårt att få läkartid på din vårdcentral? 

Hör av dig till redaktion@molndalsposten.se