Foto: Shutterstock.

Varannan 24-åring läser på högskola

Över hälften av alla 24-åringar i Mölndals kommun hade under förra året påbörjat en högskoleutbildning. Det är bland de högsta siffrorna i länet.

Höstterminen är här och många har nyligen börjat eller återupptagit sina studier på högskola. I Mölndals kommun var det 50,6 procent av 24-åringarna, födda 1992, som hade påbörjat en högskoleutbildning under förra året. Andelen kvinnor var högre, 57 procent, medan andelen män var 44,8 procent. Det visar siffror från UKÄ, Universitetskanslersämbetet.

Rikssnittet för 24-åringar ligger på 43,6 procent och det gör också snittet för länet. Mölndal hade den tredje största andelen 24-åringar i länet som börjat plugga. Bara Partille kommun, 53,7 procent, och Göteborgs kommun hade en högre siffra, 51 procent.

Men de regionala skillnaderna är stora. Högst siffra i landet hade Danderyds kommun med 81,3 procent medan det bara var 16 procent i Ljusnarsberg.

– I kommuner där det bor många som har en högskoleutbildning är det betydligt vanligare att fortsätta studera efter gymnasieskolan. Det kan även finnas fler faktorer som påverkar, exempelvis om det finns en högskola eller ett universitet nära där man bor, säger Annika Pontén, chef för analysavdelningen vid UKÄ, i ett pressmeddelande.

UKÄ har även följt upp hur många 19-åringar samt 21-åringar som börjat högskola. I Mölndals kommun var det 38,3 procent av 21-åringarna som startat en utbildning och bland 19-åringarna var motsvarande siffra 14,6 procent.

Emma Hellström

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar