Arkivfoto

”Vår närvaro har varit mycket högre nu”

Efter flera incidenter i Mölndal har läsare som känner sig otrygga hört av sig till MP och undrat om inte polisen kan göra mer.

– Det är omöjligt för oss att ha poliser i varje gathörn, säger kommunpolis Niklas Svensson. 

Många har upplevt att Mölndals centrum varit en otrygg plats den senaste tiden. Bland annat har flera av Mölndals-Postens läsare reagerat på händelserna förra lördagen när det anmäldes rånförsök, misshandel och försök till misshandel. 

Kommunpolis Niklas Svensson säger att arbetet med trygghet och med medborgarlöftena är i full gång, men håller med om att det varit stökigt i centrum den senaste tiden.

– Vår närvaro har varit mycket högre nu, men det har varit en något stökig period den senaste tiden ändå, säger Svensson. 

Han var själv delaktig när polisen tillsammans med kommuninvånarna tog fram det medborgarlöfte som presenterades i början av året. Löftet var ökad närvaro i Mölndals centrum samt fokus på trygghet. Niklas Svensson säger att arbetet med medborgarlöftena har gett resultat.

– Det har varit mycket avvisningar för berusning och vi har plockat mycket folk för narkotikabrott. Vi lovade att vi skulle närvara i området ett 30-tal gånger under året men vi har redan passerat 40, vilket är positivt. Att det sedan varit stökigt ändå kan man inte riktigt styra över. Ifall det är så ser vi till att försöka ha ännu mer tillsyn. 

– Med medborgarlöftet vill man försöka skapa trygghet på lång sikt. Man tittar på saker som till exempel belysningen. Man jobbar med planerade narkotikainsatser och ungdomsinsatser. Det är ett långsiktigt arbete. 

Vad beträffar incidenterna i lördags kommenterar kommunpolisen att det är utredningar som man jobbar med, och där man har vissa personer identifierade. 

– Det är olyckligt att det skapas konflikter mellan ungdomsgäng. Men vi jobbar med det utredningsmässigt så att man fångar det tidigt. Men den typen av problem finns överallt och kommer och går med tiden. 

Niklas Svensson säger att det är omöjligt att få bort alla problem och att man då oftast flyttar problemen någon annanstans. Det man kan göra är att försöka styra bort problemen från det offentliga rummet så det inte är ”mitt i gröten” och påverkar andra människor.

– Sedan är det omöjligt för oss att ha poliser i varje gathörn. Vi kan till exempel inte ha en polispatrull ståendes som ordningsvakt i centrum. Istället har vi ett extra öra dit och ser vi rörelse eller att det samlas folk så vill vi se till att vara där. 

Linus Annlöv

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar