Vägkyrkan i Kållered är full av historia – och liv

Ett gravkapell, en sevärdhet och en social mötesplats. Vägkyrkan i Kållered öppnar dörrarna när andra är stängda.

Vägkyrkor är ett vanligt förekommande fenomen i Sverige. Och det är precis vad det låter som – en kyrka vid vägen. Under juli agerar Kållered kyrkan även sommarkyrka, vilket innebär att den har öppet fyra dagar i veckan och erbjuder besökarna fika, andakt och guidade turer.

– Det här med vägkyrkor var ju väldigt stort för 15 eller 20 år sedan. Nu har det lite fallit i glömska. Just den här kyrkan är ju inte öppen vanligtvis, men under sommaren är den ju en social mötesplats, säger Susanne Olbing Johansson som är präst i Kållered.

Sommarkyrkan drivs helt av ideella medarbetare. De svarar på frågor, visar runt besökare och har inget emot att prata lite över en kopp kaffe eller två.

– Vi är ju inte här hela tiden, utan vi turas om med andra volontärer, säger Gun Flygare som är en av medarbetarna. Idag bjuder hon besökare på vattenmelon.

Det droppar in en och annan turist under sommaren, men oftast är det folk som har ärenden som tittar förbi. Gunnar Franzén är en av dem.

– Jag kom hit för att hälsa på min fru och farfar som ligger begravda här. Sen är det trevligt att umgås, säger han.

Susanne tycker att det är viktigt med sommarkyrkor. Det är mycket som stänger under sommaren och kyrkan blir då ett ställe där folk kan mötas. Det är även vanligt med dop och vigslar under sommaren.

– Det ger ju oss ett tillfälle att visa upp den kyrkan som vi är stolta över. Det här är ju våran pärla. Sen så försvinner ju inte folket bara för att allting stänger. Då får man ju möjligheten att mötas här och umgås, säger Susanne.

Valerie Kaspersen

Relaterade artiklar
Fler artiklar