Arkivfoto: Anna Hedlund

Vaccin mot mässling erbjuds tidigare

Efter mässlingsutbrottet erbjuder nu Västra Götalandsregionen barn att vaccinera sig mot mässling-påssjuka-röda hund vid 12 månaders ålder istället för 18 månader.

Det var den 10 december som det första fallet av mässling konstaterades på Östra sjukhuset och den åttonde januari fanns det 22 konstaterade fall. Utbrottet har bland annat fått Mölndals sjukhus att agera.

Läs mer: Extra personal mot mässling i Mölndal

Bland annat har sjukhuset en extra undersköterska vid akuten som gör en snabb kontroll av varje person som vill komma in på mottagningen.

– Vi frågar om personen har immunitetsskydd mot mässling, det vill säga om personen har haft mässling förut eller är vaccinerad. Sedan frågar vi också om symtomen. Om det finns minsta osäkerhet så tas personen in på ett enskilt rum och blir bedömd där av vår personal, sa Anne Haglund Olmarker, jourhavande sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset till Mölndals-Posten den 29:e december.

Idag, på onsdagen, kom besked om att vaccinationsålders sänks i Västra Götalandsregionen.

– En riskgrupp för mässling är de allra minsta barnen som ännu inte fått vaccin. Att vaccination erbjuds redan från 12 månaders ålder är en de preventiva åtgärder som vi vidtar för att skydda de som riskerar att bli sjukast när de får mässling, säger Ann Sofie Cavefors, barnhälsovårdsöverläkare i Göteborgs- och Södra Bohuslän i ett pressmeddelande.

Övriga i samhället bedöms ha ett gott skydd mot mässlingen trots att det kan finnas individer som är mottagliga. Vaccinet mot mässling ger skydd med en gång men biträdande smittskyddläkaren Leif Dotevall uppmanar till försiktighet vad det gäller de allra yngsta barnen.

– Undvik att ta med små barn till stora offentliga lokaler, till exempel och stora köpcentra. Utsätt alltså inte i onödan barn för miljöer där många vistas och där sjukdom kan spridas, säger han i pressmeddelandet.

Utbrottet av mässling bedöms fortfarande som begränsat men smittskyddet i regionen räknar med att fler fall kommer att dyka upp.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se

Mässling

Om du misstänker att du har fått mässling ska du kontakta 1177 innan du söker vård. Du ska heller inte gå in i väntrum och undvika kollektivtrafik.

Om du har frågor kring vaccination ska du i första hand vända dig till din barnavårdscentral.

Relaterade artiklar
Fler artiklar