Pernilla Övermarks mål att Balltorp ska få bokbussturer i stället för ett bibliotek har än så länge inte kunnat förverkligas. Arkivfoto: Hans Wretling/Fredrik Hofflander

Utlovade bokbussen kan dröja lång tid

Balltorps bibliotek lades ner – men ansvariga politikern lovade att bokbussen skulle börja köra i stadsdelen i stället. Det lär dock dröja ett bra tag innan det blir verklighet.

– Jag har haft mycket kontakter med medborgare i den här frågan, säger Pernilla Övermark (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Läs mer: 22/9: Sorg i Balltorp efter beslut om biblioteket (PLUS)

22/9: M: ”Hade varit bättre att ta bokbussen”

22/9: Bibliotek läggs ner – bokbussen räddas (PLUS)

Det var i september som politikerna i kulturnämnden fattade det dramatiska beslutet. Biblioteket i Balltorp skulle avvecklas, medan den likaledes hotade bokbussen räddades kvar.

Ett av argumenten var att Balltorpsborna ändå kunde få en bra service genom att bokbussen skulle kunna börja köra i stadsdelen efter att det vanliga biblioteket stängts.

Nu har Balltorps bibliotek varit igenbommat för allmänheten sedan den 1 december. Och fortfarande syns inga spår av någon bokbuss. Pernilla Övermark (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, konstaterar att det kan dröja ett bra tag innan det bli någon ändrad turlista för bussen.

– Vi behöver ge våra tjänstemän ett uppdrag. Jag tror inte vi hinner med till vårt möte nu i januari, men däremot till nästa möte i februari, säger hon.

Uppdraget lär bestå i att hela bokbussens turlista ska gås igenom och tittas över. När den saken har utretts går bollen tillbaka politikerna som får i uppgift att fatta ett slutligt beslut i frågan. Att det skulle bli någon bokbuss i Balltorp före sommaren tycks alltså tämligen osannolikt.

– Jag vågar inte säga hur fort det kan gå, men det är klart att jag vill att det ska gå så snabbt som möjligt. Just nu får jag i stället hänvisa till det nya biblioteket i centrala Mölndal, säger Pernilla Övermark.

Varför har det dröjt?

– Vi ville göra saker i rätt ordning och låta allt ha sin gång.

Står du fast vid att Balltorpsborna ska få bokbussturer i stället för bibliotek?

– Målet från min sida är att bokbussen ska fungera så effektivt som möjligt och vara så bra som möjligt. Och Balltorp ska ha sin del. Men det är klart att det kan inte kompensera helt och hållet för ett helt bibliotek, säger Pernilla Övermark.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar