Upprop på nätet fixar möbler till grannarna

Pia Mooij tittade in hos en av de nyanlända syriska familjerna på Bäckstensgatan. Och häpnade över att de inte hade några möbler hemma. Nu går Eklandaborna man ur huse för att hjälpa sina grannar med inredningen.

Med hjälp av en tolk berättar Nesrin Mahmoud och Yahya Alkhatib om den där dagen då det plötsligt dök upp ett 50-tal Eklandabor utanför deras nya hem i modulhusen på Bäckstensgatan.

Med sig hade Eklandagänget möbler, prylar, tv-apparater, surfplattor och annat som de själva hade sorterat bort och som mest stod och samlade damm hemma.

– Det var nästan det finaste vi har varit med om. Det är fantastiskt att det finns så fina människor. Jag kan inte hitta ord för vad de har gjort för oss, vi känner en jättestor tacksamhet, säger Yahya Alkhatib.

– Och Pia här…hon känns nästan som en syster för mig nu, tillägger han.

Pia Mooij ler stort i soffan. Hon var den som tog initiativ till Eklandabornas storskaliga insamling till de nyinflyttade familjerna från Syrien, Irak och Afghanistan.

– Jag gick hit på en av mina hundpromenader. Den här familjen var väldigt vänlig och bjöd in mig på kaffe. Jag såg att de saknade möbler, de hade bara madrasser att sitta på här i vardagsrummet. Då lade jag ut ett inlägg i Eklandas Facebook-grupp, berättar Pia Mooij.

Responsen blev enorm. 

– Det var väldigt bra att Pia vågade gå hit. Jag hade också tänkt att man borde, men man är ju lite svensk och tänker att man inte ska tränga sig på. Tack vare att Pia gick hit så öppnade det för mig och många andra också, säger Linda Hansson.

Nesrin Mahmouds, Yahya Alkhatibs och barnens resa till Sverige var en enorm prövning. Sju gånger försökte de ta gummiflotte över Medelhavet innan de till slut kunde komma iväg och nå ända fram till Grekland. Döttrarna Ayat och Bayan föll i vattnet på vägen, men kunde räddas. Flera av deras medresenärer hade inte samma tur utan drunknade.

Nu hoppas familjen kunna bygga upp en ny tillvaro i Eklanda. Sonen Rabiea har redan hunnit med att börja spela lite fotboll med andra barn i stadsdelen.

– Vi kan äntligen sova på nätterna igen. Nu vill vi lära oss språket bra så att vi kan gå vidare i livet, säger Nesrin Mahmoud.

När Mölndals-Posten och tolkarna sagt hej då och lämnat det lilla huset krockar vi nästan med ännu en möbelleverans: ett soffbord som två andra Eklandabor kånkar in i ett av modulhusen. 

– Det känns gott i hjärtat att vi kan hjälpa till, säger Linda Hansson.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23