Arkivfoto

Ungdomsliga döms för flera olika rån

Tio unga förövare utförde under drygt fyra månader 16 rån eller rånförsök i olika konstellationer. Ett av rånförsöken skedde i Mölndal.

Det var i juni som målsägaren var på väg hem i Göteborg. När han hoppade på en buss följde tre killar som hade observerat målsägaren efter. Vid Mölndals centrum gick målsägaren av och när han tagit ut pengar slog tre av rånarna till och tvingade med hot målsägaren att lämna över sin mobil innan två av killarna också försökte tvinga honom att ge dem pengar.

När han inte ville det ska killarna ha örfilat honom och också tryckt honom mot en vägg för att sedan lämna platsen. Enligt en av de åtalade ska de ha kastat tillbaka målsägarens mobil innan de lämnade platsen.

En 16-åring, en 18-åring och en 17-åring åtalades för brottet och två av männen erkände att de försökt ta pengar av målsägaren. Tingsrätten menar att det inte går att bevisa att de tagit mobilen vilket gör att alla tre fälls för försök till rån.

Men rånförsöket var också en del i ett större sammanhang. I samma dom är det totalt tio killar som var mellan 15 och 18 år gamla när de begick 16 rån eller rånförsök mellan april och september i år. Alla åtalade medverkade inte vid alla rån, utan de skedde i olika konstellationer med två till fyra personer ur ligan åt gången.

De totalt 24 slumpmässigt utvalda offren var alla män i ungefär samma eller lägre ålder än gärningsmännen. Genom att vara hotfulla och aggressiva krävde de tillhörigheter från männen. De allra flesta rånen skedde i Göteborg.

De tio ungdomarna döms nu till allt mellan ungdomsvård till ungdomstjänst. Längst straff får den numera 16 år gamla kille som deltog vid rånförsöket i Mölndal. Totalt döms han för tio rån, misshandel, grov misshandel, fem fall av övergrepp i rättssak och två försök till rån. I domen skriver tingsrätten att det krävs synnerliga skäl att döma honom till sluten ungdomsvård med tanke på hans låga ålder.

Samtidigt menar rätten att det inte räcker med ungdomsvård och han döms därför till sluten ungdomsvård i åtta månader.

En av de dömda bor i kommunen Mölndal. Det handlar om en nu 18-årig kille som deltog i ett rånförsök vid Stigbergstorget i Göteborg i september. Han dömdes till ungdomsvård.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar