Arkivfoto

Tvingade män köpa mobiler – får fängelsestraff

En Mölndalsbo tvingades köpa mobiltelefoner. Nu döms den åtalade mannen till fängelsestraff för det och två andra liknande rån.

Det var i juni som Mölndalsbon utsattes för rånet. Han hade då stämt träff med den åtalade mannen som nu är i 20-årsåldern för att köpa hasch. Men när Mölndalsbon satte sig i bilen, där det fanns ytterligare två män, tvingades han istället under hot och slag att åka med i bilen för att köpa sex mobiltelefoner med abonnemang i tre olika butiker.

Gärningsmannen ska sedan tagit de nyinköpta mobiltelefonerna och Mölndalsbons egna mobil och lämnat platsen.

Mannan åtalades för händelsen som rubricerats som rån men också för att vid två andra tillfällen tvingat två olika män till samma sak, varav det ena brottet skedde för två år sedan och det andra i våras. Vid rånet 2015 var också två andra män med som också åtalades misstänkta för rån.

Efter en husrannsakan hos den åtalade mannen hittade polisen bevisning i form av sms, telefonsamtal och mobiler som knöt mannen till brotten. Han dömdes därför till fängelse i tre år för rån vid tre tillfällen, för övergrepp i rättssak vid två tillfällen och för ringa narkotikabrott.

Han ska betala drygt 32 000 kronor till Mölndalsbon i skadestånd och drygt 52 000 samt knappt 28 000 till de andra två drabbade männen.

De två andra åtalade männen som också är i 20-årsåldern döms för rånet som skedde 2015. Den ena av männen till tio månaders fängelse och den andra till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar.

De andra männen som fanns i bilen när Mölndalsbon tvingades köpa mobiler har inte hittats och ingen annan åtalades därför för det rånet.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar