Tunga aktörer i Balltorp ryter ifrån mot kommunen om vildsvinen: ”Det är inte okej”

När Mölndals stad presenterade nya vildsvinsåtgärder för Balltorp reagerade tunga aktörer i området starkt. Flera företag och bostadsrättsföreningar skickade i höstas in åtgärdsförslag till kommunen – men möttes av tystnad.
– Jag kan känna att kommunen blir uthängd att lösa hela problemet, säger Niklas Nilsson, tillförordnad markförvaltare vid Mölndals stad.

ANNONS
|

Vildsvinen i Balltorp har i flera år orsakat problem för boende och företagare i området. Hösten 2019 lämnades en namninsamling med 400 underskrifter över till kommunen för att få en förändring.

Åtgärder sattes in från Mölndals stad, men trots det har problemen eskalerat. Det var därför upp till 13 olika bostadsrättsföreningar, samfälligheter och företag i Balltorp valde att skriva under och skicka in två skrivelser till kommunen, både till tjänstemännen och kommunalråden, med nya åtgärdsförslag.

LÄS MER:Vildsvinen rör åter upp känslor i Balltorp – nu ska kommunen vidta nya åtgärder

Allt började med att Kent Bengtsson, ordförande i samfällighetsföreningen Kantarellen, gjorde efterforskningar på egen hand.

– Jag tog kontakt med alltifrån forskare, till jaktlag, länsstyrelsen, skyddsjägare, näringsdepartementet, naturvårdsverket, läste riksdagsmotioner om ämnet, allt för att bilda mig en uppfattning om hur vildsvinen fungerar och vilka åtgärder som krävs, säger han.

ANNONS

Den första skrivelsen skickades till kommunen i oktober förra året och den andra i februari, men det blev inte som de tänkt sig.

Trots att det nu gått över nio månader sedan första skickades har de fortfarande inte fått svar.

– För att överhuvudtaget få någon respons har jag behövt ringa upp och fråga hur det går, säger Kent Bengtsson.

”Tråkigt att känna sig dissad”

Plastmästarns fastighetsägare Peter Lorenzson är en av de som skrev under skrivelserna. Under åren har företaget fått ta till otaliga åtgärder för att laga det som vildsvinen förstör.

– Sista året har varit katastrof, det är inte en kvadratmeter som inte är uppbökad. Det känns som att det behöver hända något allvarligt för att kommunen ska reagera, säger han.

Även Tobias Kallin, ordförande i samfällighetsföreningen Champinjonen, tycker det är tråkigt att kommunen inte ordentligt tar tag i frågan.

– Det är tråkigt att känna sig dissad. Utan kommunen har vi inga påtryckningsmedel alls, säger han.

LÄS MER:Personbil i krock med vildsvin vid Balltorp

Även för Hills golfklubb har vildsvinen orsakat en hel del besvär, därför valde de tidigt att ta tag i flera åtgärder på egen hand.

– Vi har över tio kilometer elstängsel som löpande behöver underhållas, men ibland smiter vildsvinen ändå förbi. I rena utgifter har det nog under de senaste fem åren lätt kostat oss över en miljon kronor, säger vd Mats Sterner.

Hills golfklubbs vd Mats Sterner skrev under båda skrivelserna. Vildsvinen har enligt honom en stor inverkan på deras verksamhet, när de väl tar sig in på banan förstör de stora ytor på kort tid.
Hills golfklubbs vd Mats Sterner skrev under båda skrivelserna. Vildsvinen har enligt honom en stor inverkan på deras verksamhet, när de väl tar sig in på banan förstör de stora ytor på kort tid. Bild: Christopher Kullenberg Rothvall

LÄS MER:Patrik återupptar kampen mot vildsvinen

I maj kom ett pressmeddelande från kommunen om ett nytt åtgärdspaket. När Balltorps aktörer insåg att det innehöll samma upplägg som tidigare – röjning av sly, uppmaning till jaktlagen och information om att inte slänga avfall i naturen – var det många som upprördes.

– När jag såg det gick jag i taket. Förväntar man sig att samma typ av åtgärder skall ge ett annat resultat? De kan inte alls tittat på våra förslag som syftar till att först begränsa ökningen och på sikt reducera vildsvinsstammen, säger Kent Bengtsson.

”Känner att kommunen blir uthängd”

Enligt Niklas Nilsson, tillförordnad markförvaltare på kommunen är vildsvinsproblematiken en svår fråga, han känner till aktörernas skrivelser och beklagar att svaret dröjt.

– Svar är på gång, problemet är att det inte är en person som har hand om det här på kommunen. Det är väl en samordnande kraft där som saknas, säger han.

LÄS MER:Patrik och Stella skrämmer bort vildsvinen från Balltorp

Samordnande var det som Balltorpsborna hoppades att finna hos kommunen, men enligt Niklas Nilsson har de ingen skyldighet till det. I höst lämnar han också över ansvaret för frågan till stadsbyggnadsförvaltningen.

– Jag kan känna att kommunen blir uthängd att lösa hela problemet.

Han uttrycker däremot en förståelse för de problem som vildsvinen orsakar och tar åt sig av kritiken som riktas mot bristerna i att kommunicera med Balltorps olika aktörer.

Detaljerna kring åtgärdspaketet återstår fortfarande att fastställa.

Många efterfrågar samordnare

Enligt jaktlagen ansvarar markägaren och jakträttshavaren för att främja en med hänsyn till allmänna och enskilda intressen lämplig utveckling av vildsvinsstammen.

Men att ingen riktigt kan ta på sig det samordnande ansvaret visar sig vara en röd tråd, länsstyrelsens vilthandläggare, Regina Gentsch medger att samordningen och kontrollen av vildsvinsstammen är problematisk.

– Det är ofta otydligt vem som har vilken roll när det gäller vildsvin. Länsstyrelsens roll är att informera och ge rekommendationer. Det är svårt, vi saknar lagstöd och inventeringsmetoder för förvaltningen av vildsvin, säger Regina Gentsch.

Hon förklarar att det är långa jakttider på vildsvin, men länsstyrelsen kan inte ställa krav på jägarna.

LÄS MER:Här sker flest viltolyckor i Mölndal

– Allt bygger på att frivilliga engagerar sig lokalt. Flera jaktlag kan gå ihop men det är inget man kan tvinga, säger hon.

Den som borde ha överblicksansvaret menar hon är Naturvårdsverket, som nyligen har tagit fram en nationell förvaltningsplan för vildsvin, men lagkrav och inventeringsmetoder för att nå målen i planen är inte på plats.

– Risken blir på lång sikt att stammen fortsätter öka och att det blir vanligare med vildsvin i villaområden, säger hon.

Ett av målen är en kontrollerad stam till och med 2025, men enligt Regina Gentsch är det långt kvar tills det kan bli verklighet.

– Jag skulle i dag inte kalla stammen för kontrollerad så som den ökat de senaste åren.

LÄS MER:Efter vildsvinsproblemen: Marcus Claesson vill se skyddsjägare i Mölndal

”Vi behöver samarbeta”

Johan Kummel är en av jägarna i Mölndal som arrenderar jaktmark av kommunen. Han menar att problemen med vildsvin varierar med årstiderna och att det i dag uppehåller sig runt tio vildsvin i Balltorps närområde.

– Många parter i området vill att man ska skjuta bort vildsvinen med hänsyn till skyddsjakt, vilket endast får bedrivas om de förstör grödor av ekonomiska skäl, inte för att man är rädd och orolig, säger Johan Kummel.

Han menar att jakten på grisarna i området kring Balltorp bedrivs kontinuerligt men att det inte endast genom jakt går att lösa problemen.

– Här krävs samarbete mellan kommunen, fastighetsägare, de boende och oss jägare, säger han.

För aktörerna i Balltorp fortsätter ändå vildsvinen orsaka skador och framförallt sprida otrygghet i vardagen, Kent Bengtsson är besviken på Mölndals stad som den stora markägaren och hanteringen av ärendet.

– Vi behöver samarbeta. Jag valde att lita på den demokratiska processen genom att först vända mig till ansvarig tjänsteman vid Mölndals stad, sedan till kommunalråden, men det kommer ingen respons. Det är inte okej, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS