Tullen slog till mot Fagared – anställd misstänks haft med sig droger

En anställd på Fagareds ungdomshem har tagit ur tjänst sedan tullen hittat droger i hans bil utanför hemmet.

– Det är jävligt olyckligt att det händer, säger Marcus Lindberg, institutionschef på Fagared.

I slutet av maj slog tullen till mot en man som är anställd på ungdomshemmet Fagared i Lindome. Misstankar mot honom ska ha uppstått under en större utredning av narkotikasmuggling, något som GT var först att skriva om.

Enligt uppgifter till tidningen ska tullens tillslag ha skett utanför ungdomshemmet när han kom till jobbet. I mannens bil fanns narkotika.

Man genomsökte även lokalerna i ungdomshemmet men det hittades ingen narkotika i lokalerna. Mannen togs genast ur tjänst och är sedan dess arbetsbefriad med lön.

GT uppger även att flera nu anställda och tidigare anställda har figurerat i utredningen. Bland annat ska en annan anställd ha beställt tabletter via sms av den arbetsbefriade mannen. Han beställde ”tio st blå” som sedan levererades i hans personalskåp i personalutrymmet på Fagared.

– Det har hänt vid ett tillfälle vad vi vet, det stämmer ju, säger Marcus Lindberg, institutionschef på Fagareds ungdomshem.

Marcus Lindgren säger att det i det fallet ska det ha handlat om icke narkotikaklassade läkemedel.

– Han har förklarat att han tagit emot läkemedlen men så är han inte heller föremål för varken polisen eller tullen.

När det gäller den anställde som har haft narkotika i bilen så hävdar han enligt GT att det ska ha varit träningskompisar som glömt preparaten i bilen och att det inte är hans. Även Marcus Lindgren har hört den förklaringen men säger att han inte kan kommentera de uppgifterna.

Han säger att det pågår en förundersökning och att de inblandade inte är dömda än. Skulle han dömas för något kommer Marcus Lindgren att agera utifrån det.

I nuläget är mannen arbetsbefriad med bibehållna löneförmåner.

– Det är inte en disciplinär åtgärd. Jag har ingen möjlighet att stänga av anställda, i och med att vi är en statlig myndighet.

Men han är ytterst besviken på att Fagared dragits in i utredningen.

– Det jävligt olyckligt att det händer utanför ungdomshemmet och det förvärrar saken att dra in arbetsplatsen för att hantera saker som vi inte vill befatta oss med.

Mannen som tagit emot läkemedlen är fortfarande anställd.

– Han har lämnat en fullt rimlig förklaring och han är en person som vi bedömer har en hög trovärdighet, vi tror på det här helt enkelt.

Sedan tillslaget har de operativa cheferna på Fagared fortsatt att arbeta med etik och utbildningar i statstjänstemannarollen.

– Det har inte nödvändigtvis kommit av den här situationen men det innebär att vi naturligtvis vill trycka ännu mer på vikten av att hålla rent runt sig, säger Marcus Lindgren.

Karina Hansson

karina.hansson@molndalsposten.se