Trevligt folk räcker väldigt långt

KRÖNIKA Ska vi gå och kolla på seriefinalen mellan Jitex och IFK Norrköping i dag? frågade jag sönerna i helgen. Klart att vi skulle, tyckte båda, och så var saken avgjord.

Väl på plats i solskenet på Åbyvallen, tillsammans med drygt 300 andra, slog det mig. Arenaupplevelsen är ta mig tusan överlägsen hos klubbar som spelar ett par hack under den absoluta toppnivån i seriesystemen!

Jo, visst går spelet kanske fortare och visst passas det kanske lite bättre när Sverige spelar en viktig EM-kvalmatch på Gamla Ullevi. Men på Åbyvallen möttes vi i gengäld av en exceptionellt trevlig man i biljettkassan som förkunnade att det var gratis entré just den här dagen och att vi alla var riktigt hjärligt välkomna.

Vi slog oss ner på våra platser med perfekt utsikt över planen och fnissade lite när pojken framför oss stolt förklarade att hans kusin Amanda spelar i Jitex. (Hon skulle senare bli matchens lirare, så stoltheten var fullt befogad!)

I halvtidspausen ville sönerna ha spunnet socker. Succén var monumental när den vänliga kvinnan i kafeterian erbjöd dem att snurra sockret själva i den futuristiskt utformade maskinen. Det blev såklart hela helgens höjdpunkt. Att de lila hjältarna ute på planen till på köpet lyckades hålla undan till en uddamålsseger och ta över serieledningen gjorde inte saken sämre.

”Vad roligt det var att Jitex vann”, sa yngste sonen lyckligt när vi kommit hem.

Det är förstås precis så här klubbarna i kommunen måste jobba för att få folket att vallfärda till matcherna. Genuin trivsel, goa funktionärer och gör-det-själv-sockervadd räcker väldigt långt, även när den sportsliga kvalitén har en bit kvar till absoluta toppen.

Trots min stora förkärlek för division 1-fotboll får Jitex förstås ändå hemskt gärna ta det efterlängtade klivet upp i elitettan i höst. Så som spelet såg ut i lördags finns det all anledning att vara optimistisk.

Fredrik Hofflander

Chefredaktör på Mölndals-Posten.