En topptränare på Åby åtalas för djurplågeri. Bilden på hoven är från polisens förundersökning. Övriga bilder är arkivfoton.

Travtränare åtalas för djurplågeri

Robert Bergh, stjärntravtränare på Åby travbana, åtalas för för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen efter att en av hans hästar börjat blöda från hovarna under ett lopp.

Händelsen inträffade i mars i år. Robert Bergh hade inför loppet bedömt att hans häst kunde gå utan skor, men efter loppet hittade banveterinären blod på avfarten till banan och på väg ner i stallområdet. Efter att ha lokaliserat den blödande hästen stoppade veterinären fortsatt tillstånd att köra barfota i resterande lopp och anmälde händelsen till länsveterinären som väljer att polisanmäla händelsen.

Enligt veterinären konstaterades det att hästen efter målgång hade nedslitna hovar med blödande sår i sula på höger framhov och höger bakhov. Orsaken till blödningarna ska ha varit en stor förslitning av sulan och enligt veterinären skulle skadorna med största sannolikhet inte ha uppstått om hästen tävlat med skor.

Robert Bergh förnekar brott och hävdar att underlaget var orsaken till att hästen fått blödande sulor.

Under den aktuella tävlingsdagen hade vädret slagit om och då lades bergkross på banan. Detta görs för att få en bra struktur på banan, för att få en fastare banan, efter regn. Och det är inte bara Åbytravet som använder det utan det används av i stort sett alla banor.

Robert Bergh var inte själv på plats under händelsen men uppger i förhör i förundersökningen att han fick information om banans status och att det inte var några problem att köra hästen barfota.

”Hade enormt mycket fötter. Onormalt mycket för att vara en tävlingshäst”, säger Robert Bergh.

Han anser också att materialet som användes för att förbättra fastheten på banan inte var bra.

”Detta materialet fullständigt äter hovar”.

Robert Bergh uppger att han påpekat för banveterinär, banpersonal och tjänstemän på Åby månaden före och efter travet, att materialet var felaktigt. Och att han skulle ha fått medhåll av dem. Han säger också att den aktuella hästen aldrig haft några problem med fötterna och att han är extremt tålig.

Efter att Robert Berghs häst börjat blöda förbjöd banveterinären barfotakörning i resten av loppen.

Karina Hansson

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar