Arkivfoton

Travtränare åtalas efter barfotakörning

En häst hittades blödande efter ett lopp på Åby i höstas. Nu är travtränaren misstänkt för brott mot djurskyddslagen eftersom hästen inte hade skor på sig.

Det var i samband med att hästen spolades av som en funktionär upptäckte att hästen blödde från en bakhov. Hästen hade tävlat barfota och banveterinären gjorde bedömningen att skadan berodde på för stor förslitning av sulan mot banan och att det troligen inte hade hänt om hästen haft skor.

Det är tillåtet att låta hästen tävla utan skor under ett lopp (bortsett under vintern när det inte är tillåtet i Sverige) men det är tränarens jobb att bedöma om hästen klarar av att tävla utan skor och det är i det avseendet som åklagaren anser att travtränaren brustit.

Tränaren nekar till brott och menar på att skadan inte hände på grund av att hästen inte haft skor utan troligen för att hästen trampade på en sten eller liknande. Veterinärens bedömning om en förslitningsskada håller tränaren inte med om. Tränaren försvarar också i förhör barfotakörning.

”Det är helt enkelt sundare för en häst utan skor, den slår hårdare om den har en tung sko på sig”, säger han.

Enligt tränaren handlade det om en olyckshändelse och inget annat.

Den nu misstänkte travtränaren är heller inte ensam om att åtalas i samband med barfotakörning. I november åtalades Robert Bergh för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen efter att en av hans hästar börjat blöda från hovarna under ett lopp på Åby.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar