Uno Norberg eller Birger Widell kommer sannolikt att få ge namn åt det nya torget vid Åby stallbacke. Foto: Kristofer Jakobsson/Kanal 75

Travkändisar kan ge namn åt nya torget

Vad ska Åby stallbackes torg heta? Nu har förslaget Åby sittplats avfärdats av politikerna. I stället kan det bli en legendarisk travtränare som får ge namn åt den nya adressen.

Det var på onsdageftermiddagen som kommunstyrelsen skulle klubba namnet Åby sittplats. Det var vad namnberedningen ville att det nya torget vid korsningen Åbyvägen-Frölundagatan skulle heta.

Läs mer: Åbyborna får sittplats

Men så blev det inte. Många av ledamöterna tyckte att namnet helt enkelt inte höll måttet.

– Jag tyckte att det kändes ologiskt att kalla det Åby sittplats. Det ligger ju en bit från Åbys sittplatser egentligen. Detta är mer utkanten av området, säger Marie Lindqvist (V), ledamot i kommunstyrelsen.

Hon förde i stället fram tanken att någon av Åbys travtränare skulle ge namn åt torget, enligt samma modell som använts för flera av de nya gatorna i området. Uno Norbergs plats är Marie Lindqvists förstahandsval.

– I första hand föreslog jag Uno Norberg, men han avled väldigt nyligen och vi vill att namnberedningen tittar på hur det går ihop med våra regler. Därför lämnade jag också Birger Widell som förslag, säger hon.

Både Uno Norberg och Birger Widell räknas som två av de största Åbyprofilerna genom tiderna. Uno Norberg hade en egen träningsverksamhet på banan under många år och var efter det mycket delaktig i sonen Peter Norbergs stall.

Birger Widell skrev travhistoria när han på 1960-talet blev förste svensk att delta i det amerikanska storloppet Hambletonian. Han kom trea med hästen Shatter Way.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar