Torrekullagården ger en väg ut i samhället

Sedan vandrarhemmet slog igen för drygt tio år sedan har Torrekullagården använts för olika saker. Nu ligget fokuset helt på att ge arbetslösa och sjuka en chans att må bättre och komma tillbaka till arbete.

ANNONS
|

När Mölndals-Posten besöker Torrekullagården är det soligt och kallt. En av januaris kanske finaste dagar.

– Det är bra att du kommer i dag. Men du skulle ha sett det på sommaren, då växer det överallt, säger Per Törngren som är arbetsledare på gården.

Hans uppgift är att leda och stötta deltagarna som är här och praktiserar och arbetstränar.

– Just nu är det ungefär 25 personer här men det kan variera lite, säger han.

Fram till 2009 var Torrekullagården ett populärt vandrarhem i STF:s, Svenska turistföreningens, regi. När föreningen lämnade lokalerna, bland annat på grund av höjd hyra, började Mölndals stad använda gården för arbetsmarknadsåtgärder.

ANNONS

– Verksamheten har förändrats ganska mycket under åren. Allt är konjunkturberoende och politiskt styrt, säger Kajsa Hallenberg som är arbetsmarknadssekreterare.

Mellan 2015 och 2019 fanns även ett boende för ensamkommande ungdomar i huset.

– Boendet stängdes förra våren så just nu är det ingen som använder lokalerna på övervåningen. Kållebruket är där och har matlagningskurser ibland, men det är ingen kontinuerlig verksamhet, säger Kajsa Hallenberg.

Utgår från individen

Arbetsmarknadsenheten använder husets entréplan, nedervåning och trädgård. I lokalerna finns möjlighet att jobba med trädgårdsarbete, bygg, städning, caféverksamhet och loppis. Vissa provar på allting, andra är enbart i köket.

– Det är väldigt blandat. Vi utgår alltid från individen och hur vi kan hjälpa den personen vidare, säger Kajsa Hallenberg.

Deltagarna är personer som av olika anledningar varit borta från arbetslivet en längre tid. En del har varit långtidsarbetslösa, andra är sjukskrivna och behöver arbetsträna.

Under åren har det också pågått projekt för att hjälpa nyanlända, och personer som inte kan svenska så bra, att komma ut i jobb.

– Det är många som fått arbete inom städ och service. Flera har gått till Scandic till exempel, berättar Per Törngren.

Loppis på onsdagar

På onsdagar öppnar gården upp för allmänheten. Då ordnas det loppmarknad i en mindre byggnad ute i trädgården.

– Det här var ett utlämningbås för minigolf när vandrarhemmet låg här, förklarar Per Törngren medan han visar runt bland porslin, böcker och gamla leksaker.

I kassan står Björn Blackedal och tar emot kunder. Han började arbetsträna på gården 2017 men är nu deltidsanställd som arbetsledare.

– Jag har varit här i ett år nu och har fått förlängt ett halvår till. Det känns väldigt bra, säger han.

Innan han kom till Torrekulla hade han varit arbetslös länge och provat på flera andra arbetsmarknadsåtgärder.

– Men det här var annorlunda. Det är ett jättebra ställe, säger han.

På gräsytan utanför loppisen går några hönor omkring. Här finns hönshus, växthus och odlingslådor som deltagarna sköter om. Till våren kommer dessutom några blivande trädgårdsmästare att ha praktik på gården.

– Det är ett projekt vi har tillsammans med Gunnebo. Det händer att vi får såna uppdrag också, säger Per Törngren.

Tacksam för möjligheten

Inne i det nyrenoverade caféet, som också har öppet på onsdagar, har flera personer slagit sig ner för att fika eller äta en enklare lunch. Pensionärerna Gilbert Markling och Thure Svensson går hit varje vecka.

– Vi promenerar i området och sen går vi hit och fikar, det är moroten, säger Gilbert Markling.

Han tycker det är bra att gården håller öppet.

– Det har blivit väldigt fint här nu. De höll stängt för renovering i höstas och då fick vi gå runt Ikea istället. Det var inte alls lika trevligt, säger han och skrattar.

Men Thure Svensson säger att han saknar vandrarhemmet.

– Då hände det mer här, säger han.

En av dem som arbetstränar inne i köket är Maria Monzon.

– Jag har varit sjukskriven i många år, nästan sex år, säger hon och berättar att hon haft problem med diskbråck och ryggsmärtor.

Nu har hon varit på Torrekullagården i ungefär ett år.

– Det är underbart. Det betyder mycket att komma ut i samhället och träffa människor, alla här är underbara. Jag är väldigt tacksam för den här möjligheten, säger hon.

Maria Monzon säger att hon mår mycket bättre nu, och förhoppningen är att så småningom få ett arbete inom matlagning.

– Jag hoppas det, säger hon och ler.

Får hjälp att må bättre

Totalt arbetar tre heltidsanställda på Torrekullagården. Ylva Sundell började i november och har framförallt ansvar för caféet.

– Jag handleder deltagarna i alla sysslor. De ska växa in i det och få arbetsuppgifter efter sina förmågor. När vi inte har öppet är det mycket planering, bakning och förberedelser, säger hon.

Förutom de praktiska uppgifterna ordnas enskilda samtal, träningspass och annat som kan få deltagarna att må bättre.

– För vissa är det ett jättestort steg bara att våga ringa ett samtal, då får man jobba med det. Vi tar reda på vad som behövs för att personerna ska må bättre och kunna närma sig arbete. Man kan säga att vi fungerar som en bro över till arbetslivet, säger Kajsa Hallenberg.

Torrekullagårdens historia

1945 är Torrekullagården en institution för vanartiga flickor.

1973 köper Mölndals stad fastigheten.

1975 hyrs gården ut till STF, Svenska turistföreningen, som omvandlar den till vandrarhem.

2009 lämnar STF Torrekullagården efter att kommunen beslutat att höja hyran. Länge hade STF fått använda byggnaden helt gratis, förutom rena driftskostnader. Efter det renoverar Mölndals stad gården, delvis med hjälp av deltagare i en arbetsmarknadsåtgärd.

2012 startas en loppis på gården som har öppet en gång i veckan. Det är ett projekt för sjukskrivna och långtidsarbetslösa. Loppisen samarbetar med Kikås återvinningscentral.

2013 arbetstränar 35 personer på Torrekullagården. Det är bland annat långtidsarbetslösa och sjukskrivna som är på väg tillbaka till arbetslivet.

Mellan 2015 och 2019 använder Mölndals stad Torrekullagårdens övervåning som ett boende för ensamkommande barn och ungdomar. Samtidigt fortsätter arbetsträningen i resten av huset.

Enligt social- och arbetsmarknadsförvaltningen finns i nuläget inga planer på att de ska lämna Torrekullagården. Däremot är det oklart vad som ska hända med husets övervåning.

LÄS MER:Så fungerade fattigvården i Kållered förr i tiden – de mest utsatta såldes på auktion

LÄS MER:Tungt lastad bil avslöjade smugglarna vid Ikea – nu åtalas de

LÄS MER:Kommunen får in flera felanmälningar – kommer fixa slitna Torrekullaleden

ANNONS