Toppolitikern bröt mot djurskyddslagen – får kritik från länsstyrelsen

Toppolitikern Ingemar Johansson (C) får nu allvarlig kritik från länsstyrelsen efter att ha brutit mot djurskyddslagen. Vid flera kontrolltillfällen saknade hans kor strö i ligghallen, något som är ett minimikrav för att djuren ska kunna hålla sig varma och torra.
– Vi kan aldrig besluta om lyxtillvaro utan det är alltid minsta möjliga för att de ska ha det drägligt, säger Åsa Rydén, djurskyddskontrollant.

ANNONS
|

Det var den 24 mars förra året som djurskyddskontrollanter från länsstyrelsen i Västra Götaland första gången uppmärksammade politikern Ingemar Johansson (C) på bristerna i djurhållningen på hans gård i Kållered.

Han har i dag flera politiska uppdrag för Centerpartiet i Mölndals kommun, bland annat som ordförande i arbetsgivar- och organisationsutskottet samt servicenämnden. Han är även ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

LÄS MER:Mölndals liberaler splittrade efter beskedet i regeringsfrågan

Vid en rutinkontroll fann länsstyrelsen att hans fem kor saknade strö i sin ligghall ute i hagen, något som är ett minimikrav för att djuren ska kunna hålla sig varma och torra när de vistas där i skydd från vinden under vinterhalvåret.

ANNONS

– Om det bara är grus eller betong suger underlaget inte åt sig vätan. Då när korna lägger sig därinne riskerar de att bli helt nedkletade av sin egen avföring, säger Åsa Rydén, djurskyddskontrollant på länsstyrelsen.

När det sedan genomfördes en uppföljande kontroll drygt ett år senare, i februari i år, visade det sig att bristen fortfarande inte var åtgärdad. Nu har länsstyrelsen därför valt att utfärda ett föreläggande, en tvingande åtgärd där Ingemar Johansson (C) riskerar vite om inget görs.

LÄS MER:Fågelinfluensa hittad på gård i Kungsbacka – restriktioner påverkar Mölndal

”Är ganska allvarligt”

– Jag kan ju säga att i hans fall fanns det inget strö alls. Det var uppenbart att det var för lite. Sen när vi gör bedömningen hur mycket strö som krävs enligt lagen så går vi tillbaka till funktionskravet, att det ska vara mjukt och skydda från kylan, säger Rebecca Hoogstraten, en av de djurskyddskontrollanter som genomförde besöket på gården.

Djurskyddslagens föreskrifter är gjorda för att en miniminivå ska upprätthållas för att djuren i Sverige ska må bra. Länsstyrelsen gör regelbundna rutinkontroller runt om i länet och det här var en av dem.

– När det gått så pass långt som till ett föreläggande är det ganska allvarligt. Vi kan aldrig besluta om lyxtillvaro för djuren utan det är alltid minsta möjliga för att de ska ha det drägligt, säger Åsa Rydén.

LÄS MER:Misstänkt jaktbrott i Sandsjöbacka

Menar att korna äter upp ströet

När Ingemar Johansson (C) tog del av länsstyrelsens beslut menade han att han strött två gånger under stallsäsongen men att djuren då ätit upp ströet. Han kunde tänka sig att ordna strö till djuren men tyckte samtidigt att det inte behövdes då djuren ändå mest låg ute.

När Mölndals-Posten når honom för en kommentar menar han att bristerna nu ska vara åtgärdade.

– Jag tycker inte att det är mycket att kommentera. Vid det tillfället som länsstyrelsen var här hade korna ätit upp ströet och det var inte mycket kvar. Då ansåg de att det inte var fullföljt, men det är åtgärdat nu och vi har strött och vi strör och de äter fortfarande upp det, så det är inga delar i det här som är några bekymmer, säger han.

Varför saknades det då strö även vid den andra kontrollen?

– Ja, vid den här efterkontrollen som var i våras, då var det heller inte strö i hallen, de hade ätit upp det. Då hade vi inte varit riktigt duktiga med att strö tillräckligt ofta, det kan jag väl erkänna. Efter det har vi strött i flera omgångar men när de kommit har det varit uppätet. Vi kan ju inte springa och dutta med strö hela tiden heller, så det är lite, missförstå mig rätt, jag var inte riktigt överens med inspektörerna men jag får respektera det som sägs, säger Ingemar Johansson (C).

LÄS MER:Djur och natur står alltid i centrum för Leif Lithander

Hade tänkt söka dispens

Han menar att korna är av en särskild ras, kallad Highland, som i sig inte ska behöva ha samma tillgång till ligghall som andra kor om de i stället har tillgång till stora grönområden med skog som kan erbjuda likvärdigt skydd, men han har avstått från att söka dispens för det.

– Jag hade säkert kunnat lyckas att få den dispensen men vi har inte brytt oss om det utan vi har tyckt att vi ska ha de här ligghallarna ändå, säger han.

Nu har han börjat försöka strö med annat material än halm för att undgå problemet med att djuren äter upp det.

– Nu denna gång har vi strött med annat material, men det vet jag inte om jag vill blanda ut det med gödseln så man får ut det på åkrarna. Så det är mycket att tänka på när det gäller den här hanteringen också, allting är inte en dans på rosor, säger han.

Då kommer det alltså att finnas strö nästa gång de gör en kontroll?

– Ja, absolut. Jag vill inte hamna i några dåligheter och det är ju inte meningen att man ska göra så. Det här handlar ju om djurskyddskontroll, för övrigt så är det ju inga fel på djuren. Utan det var bara detta med ströet och ligghallen som de knappast ens använder förutom under sommarhalvåret, säger han.

LÄS MER:Lång kö för att adoptera katt: ”När de inte kan träffa folk vill de ha en liten kisse”

Kommer inte att överklaga

Att djuren inte väljer att använda ligghallen ser däremot länsstyrelsen inte som något förmildrande argument. Enligt Åsa Rydén, djurskyddskontrollant kan det snarare bero på att de inte upplever miljön som behaglig.

– Att korna mest ligger ute kan ju bero på att det inte är trivsamt i ligghallen. Det gäller att göra det lite ombonat för att de ska använda den och att den är placerad på ett ställe där djuren anser att det är tryggt att ligga, säger hon.

Inom tre veckor efter att föreläggandet utfärdas finns det möjlighet att överklaga beslutet, men det är inget som Ingemar Johansson (C) kommer att göra.

– Nej, jag kommer inte överklaga. Jag känner inte att det är någon mening utan jag får respektera det så kallade föreläggandet jag fått. Att jag ska strö mer. Och det kommer jag göra för det finns ingen anledning till att bråka med länsstyrelsen och åka på djurförbud, säger han.

”Jag respekterar de djurskyddslagar vi har”

Föreläggandets eventuella påverkan på honom i hans roll som politiker i Mölndals kommun ser han däremot på med ro.

– Jag ser inte det som något bekymmer för att alla kan vi göra fel. Jag tar åt mig av vad länsstyrelsen har sagt och jag respekterar de djurskyddslagarna vi har och alltihop det där. Men jag kan inte neka djuren att äta upp ströet. Trots att de har fri tillgång till riktigt foder äter de likt förbannat upp ströet i ligghallen. Jag kan känna att jag blir orättvist påhoppad emellanåt men det är min åsikt och det står jag för.

Nästa kontroll kommer genomföras av länsstyrelsen i höst, då säsongen då korna behöver tillgång till strö i ligghallen nu är över. Först när dygnsmedeltemperaturen är under fem grader träder kravet åter i kraft.

ANNONS