Tjejjouren Väst fyller tio: ”Tyvärr är det inget att fira”

I tio år har Tjejjouren Väst stöttat unga tjejer i Västsverige. Men jubileet är inget de kommer att fira.

– Vi kan inte ta emot alla tjejer och unga kvinnor som behöver stöd, säger Gabriella Graflund.

Antalet samtal till Tjejjouren Västs jourtelefon har ökat med över en tredjedel jämfört med 2018, skriver Tjejjouren Väst i ett pressmeddelande.

Och då hade antalet samtal fördubblats mot året innan. Under 2019 tog Tjejjouren Väst emot över 3 000 samtal från tjejer och unga kvinnor.

Enligt Gabriella Graflund på Tjejjouren Väst så har behovet av att prata sett olika ut genom åren.

– För ett par år sedan pratades det mer om fysiskt våld och fysisk utsatthet, till exempel i hemmet. Även om de samtalen fortfarande äger rum så handlar många samtal om stress och ångest på olika sätt. Vi ser en stor ökning av stress, oro och ångest, ofta kopplad till skolgången, men också som konsekvens av sexuella övergrepp och annat våld, säger hon i pressmeddelandet.

Sedan i höstas har Tjejjouren utökat sina telefontider men redan nu har jouren tagit emot över 700 samtal sedan årsskiftet. Det är det högsta antalet i Tjejjouren Västs historia.

Läs mer:Ny app ska ge tjejer stöd dygnet runt

Jouren upplever också att tjejers och unga kvinnors behov av stöd är svårt att tillfredsställa. Och därför anser man inte att tio-årsjubileet inte är värt att fira.

– Tyvärr är det ingenting att fira. Tjejer och unga kvinnors behov av stöd är nästintill omöjligt för oss att mätta. Vi har utökat våra öppettider och ändå kan vi inte ta emot alla tjejer och unga kvinnor som behöver stöd.

Enligt en delrapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som heter Unga med attityd 2019 – hälsa, fritid och framtid, finns tydliga signaler om att unga kvinnors och tjejers hälsa måste prioriteras högre. Rapporten visar att unga tjejer mellan 16 och 29 år ofta visar tecken på psykisk ohälsa med symptom som långvarig stress, sömnsvårigheter, huvudvärk, magproblem och nedstämdhet.

Enligt Gabriella Graflund måste vi se den här gruppens hela livssituation.

– Det är extremt tufft att vara tjej och ung kvinna idag, det är enorm press att prestera på så många olika plan och dessutom många gånger vara utsatt för mäns och killars våld. Många av de vi pratar med upplever inte heller att det finns någon trygg vuxna att prata med. De känner sig extremt ensamma i sin situation.

Och för att kunna göra detta måste hela samhället ändra sin attityd.

– Vårt mål de kommande åren är att tillgodose behovet av stöd. Vi är en tjejjour i framkant och vi måste lyfta tjejers behov och röster vidare. Samhället behöver en attitydförändring i hur vi förstår unga tjejers och kvinnors livssituation och problematik – hur svår vägen till en lösning än må vara så måste frågan hamna på den politiska agendan. Det är vuxnas ansvar att finnas där för unga, säger Gabriella Graflund.

Karina Hansson

karina.hansson@molndalsposten.se

Tjejjouren Väst

Tjejjouren Väst är en ideell feministisk förening som grundades år 2010. Föreningens huvudverksamhet är nätbaserat stöd med jour via chatt, mail och mobilapp. Stödverksamheten finns för alla som identifierar sig som tjej. Föreningen är aktiv i västra Sverige.

Chatten är öppen varje tisdag, torsdag och söndag klockan 20 till 22. Under jul- och sommarlov har vi utökade öppettider. De som söker stöd hos Tjejjouren Väst får vara helt anonyma. Vi möter de stödsökande på deras villkor och ofta i samtal om våld, utsatthet och psykisk ohälsa. Tjejjouren Västs volontärer stöttar, stärker, synliggör strategier och slussar vid behov vidare till andra verksamheter. Tjejjouren Väst utgår alltid från barnets eller den ungas perspektiv. 

Källa: Tjejjouren Väst