Årets designpristagare Daniel Rybakken. Foto: Privat

Titt på Rybakkens utställning

Föreningen Norden Mölndal Härryda

Röhsska museet delar sedan 1994 ut ett av världens största designpris, Torsten och Vanja Söderbergs nordiska designpris med medel frånTorsten Söderbergs stiftelse. Pristagare är i år den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken och prissumman är på en miljon kronor.

Daniel Rybakken, född 1984 i Oslo och utbildad vid Högskolan för arkitektur och design i Oslo, AHO. Han bor och är verksam i Göteborg där han driver Studio Daniel Rybakken. Prisnämndens motivering: ”Daniel Rybakken förmår att lyfta design till en högre filosofisk nivå. Han reflekterar kring stora frågor såsom belysning och interiör och utifrån detta tänkande skapar han projekt som inte följer designhistorien, utan istället utvecklar denna. Med poetiska och magiska effekter återskapar han dagsljus i slutna rum och skänker oss ett nytt ljus.”

Vid utdelningen av priset den 4 november i universitets aula fick Daniel Rybakken motta priset av rektorn vid Göteborgs universitet, Eva Wiberg. Daniel Rybakkens utställning öppnades den 5 november och är i år placerad i Göteborgs stadbibliotek vid Götaplatsen, eftersom Röhsska muséet är stängt och öppnas först efter sommaren 2018. 

Tack vare en kvalificerad guidning från Röhsska fick Föreningen Nordens medlemmar den 14 november en spännande genomgång av utställningen, som består av 20-tal interiörer som är ljussatta av en mästare. 

Birgitta Friberg

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar