Ett dåligt lokalsinne kan vara berikande, skriver MP:s nya krönikör Elin Lund.

Tack och lov för mitt dåliga lokalsinne

KRÖNIKA

Jag har många sinnen. Lukt, smak, känsel, ja de vanliga, ni vet. Men även sinne för humor, ett öppet sinne, och ett barnasinne. Men ett sinne jag saknar är lokalsinne. Min bror är likadan. När vi sitter tillsammans i en bil och pratar och någon av oss kör, så kan vi hamna var som helst. Ingen tar ansvaret för att påtala att ”där ska vi svänga”. Vi bara kör och tjötar. Samma sak när jag går på stan. Plötsligt har jag gått in i en hemslöjdsaffär och fått rekommendationer av biträdet om hur man bäst svarvar en skärbräda fast jag skulle handla tacokrydda på Hemköp. Men nu vet jag hur man gör en skärbräda.

När jag jobbade i Arvika för länge sen satt jag och dagdrömde på tåget och missade min station. Tåget rullade vidare, in i Norge! Jag kom för sent till jobbet, om man säger så, men träffade en mycket trevlig dam från Åmål som bjöd på en skinkmacka och gav mig lite råd om virkning och relationer, som jag haft en del nytta av ska sägas. En får tacke!

Första gången jag var i Mölndal var för åtta år sedan. Jag skulle på en anställningsintervju och var i god tid. I väntan på att tiden skulle gå gick jag in i Fässbergskyrkan för att värma mig. När jag skulle gå ut gick jag åt fel håll och förirrade mig. Stressen steg eftersom jag inte ville komma för sent till intervjun. Då stannade jag en dam och frågade om vägen. Hon var så vänlig och följde mig ända fram. Ett bra första intryck av Mölndal måste jag säga, och jobbet fick jag.

Som ni förstår är jag överlycklig över mitt dåliga lokalsinne. Det har gett mig många oväntade möten och samtal med främlingar och upptäckter som jag inte hade velat vara utan. Därför är jag kluven till kartan i min mobil. Sen jag började använda den har dessa upplevelser varit färre eftersom jag numera hela tiden kan orientera mig helt perfekt och exempelvis slipper köra fel med bilen jämt och ständigt. En gång tömde jag en halv tank på motorvägen mellan Mölndal och Hisingen eftersom jag konstant körde av på fel avfarter. Skyller också detta på undermålig vägskyltning i Göteborg.

Jag tycker till och med att jag hittar sämre nu än innan, eftersom jag förlitar mig till hundra procent på mobilen. Så min uppmaning 2018 till mig själv, och till Mölndalsborna, är att skippa kartan i mobilen ibland och istället fråga om vägen eller gå på känsla. Det kan innebära sen ankomst men det kan också innebära nya bekantskaper och upptäckter, det är en avvägning du får göra ibland. Var inte rädda för att prata med varandra, du kommer märka att människor faktiskt är väldigt vänliga och hjälpsamma. Receptet för att lyckas med ovanstående är noll lokalsinne, en nypa impulsivitet och en del tankspriddhet. Lite nyfikenhet skadar nog inte heller. Lycka till!

Elin Lund

socionom

Relaterade artiklar
Fler artiklar