”Syftet med yoga är alltid att man ska må bättre”

Fjärilen, bron och trädet var några av positionerna deltagarna på Kållereds bibliotek fick testa på lördagsförmiddagen. Lisa Kwasniewski höll i yogastunden för barn mellan fyra och sju år.

Mattor, kuddar och filtar låg utspridda i rummet inför yogapasset och Lisa Kwasniewski tog emot.

– Det var längesedan jag hade yoga för så här små barn, jag blir rörd och glad, säger hon.

Sedan instruerade hon barnen i olika tekniker för att komma ner i varv. Stress är inget de slipper undan bara för att de är unga.

– Det är stressande att vara människa, säger Lisa Kwasniewski.

Barnen fick andas in och andas ut och härma olika rörelser. Lisa satt bland annat med benen i kors och sträckte händerna snett uppåt.

– Hur känns det när man sitter så här? undrade hon

– Skönt! svarade fyraåriga Aiyla Day som kommit till biblioteket tillsammans med sin mamma Linda och lillasyster Luna.

Flickorna har testat yoga tidigare både hemma med hjälp av Youtube och sagoyoga i Kungsbacka.

Under lördagens pass blandade Lisa Kwasniewski kundalinyoga och hathayoga. Yogastunden rundades av med avslappning och avslutades med lite meditation då alla sjöng ett mantra tillsammans, med rörelser till.

Efteråt berättade Aiyla Day att hon tyckte bron var rolig att test.

– Trädet var svårast, då ramlade jag, säger hon.

I den positionen ska man stå på ett ben och ha det andra benet placerat på ett speciellt sätt och dessutom sträcka armarna över huvudet. Ett riktigt balansnummer.

Lisa Kwasniewski hade lagt upp passet på samma sätt som när hon möter vuxna, men höll det kortare för att barnens koncentration inte skulle ta slut.

– Jag hoppas på att så ett litet frö hos dem så när de möter yoga senare i livet känner de igen det. Det finns så många olika sorters yoga, men syftet är alltid att man ska må bättre, säger hon och poängterar att vuxna har mycket att lära av barnen.

– Så här små människor har inte tagit på sig rustningen ännu. Vi vuxna behöver yogan för att bli mer som de och vara i stunden, säger Lisa Kwasniewski.

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se