Den hängande bisvärmen förevigades på bild av Eva-Sofia Gustafsson. Foto:Privat

Svärmande bin på jakt efter nytt hem på Ikea

En bisvärm som är på jakt efter ett nytt hem hade under måndagen hängt sig fast i toppen av en skylt på Ikea i Kållered.

– Jag höll på att få hjärtsnurp när jag såg vad det var, säger Eva-Sofia Gustafsson som gjorde upptäckten.

Eva-Sofia Gustafsson från Frillesås var på Ikea i Kållered med två av sina barn när hon var vid parkeringen på kortsidan av Ikea gjorde en annorlunda upptäckt.

– Jag gick med barnvagnen, min yngsta är tre månader, när det kom ett bi som jag snabbt viftade bort. Då sa min dotter på fem år ”titta mamma” och så tittade jag upp och fick se bisvärmen. Jag höll på att få hjärtsnurp när jag såg vad det var. Jag är livrädd för getingar och bin, säger Eva-Sofia Gustafsson från Frillesås.

Familjen var bara ett par meter från bisvärmen och Eva-Sofia Gustafsson beskriver det som både läskigt och fascinerade att få se klustret av bin.

– Det är många som kommenterat bilden på Facebook och tyckt att det ser ut som en ryamatta, säger hon.

Göteborgs-Posten har pratat med bi-experten, tillika universitetslektorn vid institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Eva Forsgren. Hon uppger för tidningen att Ikea-skylten bara är en tillfällig bostad för bina.

– De har blivit för trångbodda i den gamla kupan, och bin är fantastiska på det sättet för när de känner av att de börjar bli för många så odlar de fram en ny drottning. Sedan lämnar den gamla drottningen boet med ungefär hälften av kupans invånare, säger Eva Forsgren till GP.

Att det blev just Ikea-skylten beror troligen på att den var på lagom flygavstånd från den gamla kupan. Eva Forsgren berättar att det är en drottning och hennes arbetsbin som letar nytt boende och för att hitta lämpliga platser skickar bina ut spanare. Processen att välja hem är inte bara komplicerad utan även demokratisk.

–  Spanarna kommer tillbaka och dansar för att berätta om vad de hittat, sedan värvar de anhängare till de olika förslagen. Därefter väljer svärmen det förslag som fått mest anhängare och alltså den plats som är bäst, säger Eva Forsgren till tidningen.

Den tillfälliga bosättningen av bin var borta från Ikea under tisdagseftermiddagen.

Emma Hellström

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar