Ateljé Kråkan

Svårare för kulturen att hitta billiga lokaler

Konstnären Karin Grönlund beklagar bristen på lokaler och utställningsmöjligheter i Mölndal. Nyligen tvingades hon lämna ateljé Kråkan i Kvarnbyn på grund av renoveringar.

– De lokaler som finns är för dyra, säger hon.

I slutet av augusti var konstnärerna i Ateljé Kråkan tvungna att lämna lokalerna. Mölndala fastighets AB, som utvecklar det nya Forsåker, ska renovera huset.

– Det bestämdes i våras någon gång. Exakt vad det blir för verksamhet där sen vet jag inte, men om de renoverar upp det så har vi ingen möjlighet att betala en hög hyra, säger Karin Grönlund som har haft ateljéplats där i 20 år.

Läs mer:Saknar min konstnärsateljé varje dag (PLUS)

De senaste åren har de varit åtta konstnärer som hyrt lokalen tillsammans. När ateljén stängde fick Karin Grönlund flytta hem sina tavlor till bostaden. Hon önskar att det fanns andra platser att vara på.

– Det är jättemånga som målar i Mölndal men det finns nästan inga platser att ställa ut eller träffas på, säger hon.

För höga hyror

Karin Grönlund säger att det är svårt att hitta en ny ateljéplats.

–  Vi har hört oss för men det är så höga hyror. Det är ingen som har råd att lägga mellan 5 000 och 10 000 kronor, säger hon.

Nu när Mölndal växer och byggs om tror hon att problemet blir ännu större.

– Det är jättebesvärligt, såna där halvbra lokaler renoveras upp och sen är det ingen som har råd att vara där.

Lokaler försvinner

Annika Stedner är chef på kultur- och fritidsförvaltningen och hon kan förstå oron.

– Jag tänker att de har rätt i sina farhågor. Det är ett bekymmer för föreningslivet i stort i områden med stark tillväxt, inte bara här i Mölndal. De här billigare, lite ruffigare lokalerna försvinner, säger hon.

Hon säger att förvaltningen ständigt arbetar för att det ska finnas lokaler för kulturutövare och olika föreningar.

– När det gäller stadsutveckling så försöker vi alltid placera in såna lokaler mellan husen. När man förtätar en stad får man inte glömma bort de ytorna, säger hon.

Svårt att stötta privata

Annika Stedner säger att kommunen försöker stötta föreningarna så gott det går. Däremot kan det vara svårare att hjälpa privata kulturutövare.

– Jag är stolt över de lokaler som har ordnats fram på senare tid, vid Gamla torget och Grevedämmet. Privata konstnärer är svårare att stötta. Vi har inte resonerat kring lösningar där, men jag ser ett behov av att titta på det framöver, säger hon.

Elvira Linderot

031 86 84 22

elvira.linderot@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar