Stora besvär för pollenallergiker 

Det varma vädret skapade något av en pollenchock i helgen och än kan allergikerna inte andas ut. Det är fortsatt höga halter av björkpollen i luften. 

– Men kulmen har varit. Till helgen lär det sjunka, säger Åslög Dahl, på pollenlaboratoriet i Göteborg. 

Våren är en besvärlig tid för många allergiker. De höga pollenhalterna har skapat snuva och rinnande ögon för många. Åslög Dahl säger att det varit extrema halter under de senaste dagarna. 

– Eftersom det blev så varmt kom allt på en gång. Det är därför det blev så jobbigt, säger hon. 

Idag och imorgon är det fortsatt risk för höga halter. Därefter lär allergikerna få det lättare. 

– Björkarna har snart blommat ut, så då blir det mindre. Men det brukar finnas björkpollen i luften under hela maj. Det kan transporteras in från andra platser, men då brukar det inte bli så extrema halter. 

När björkarna blommat klart kommer dock nästa bekymmer. Många allergiker är också känsliga för ek, som brukar blomma under andra halvan av maj. 

– Eken har knappt börjat blomma. En del som är allergiska mot björkpollen är också känsliga för ek. De kan få stora besvär även av ekpollen. 

Den som har besvär kan köpa receptfria läkemedel på apoteket. Om det inte hjälper eller om man mår väldigt dåligt av sin allergi kan det vara bra att vända sig till sin vårdcentral. 

Elvira Linderot