På fredag kommer Mölndals Zontaklubb att placera ut 16 stolar klädda i orange i Stadshusparken. Detta med anledning av att Zonta International och FN påbörjar sin 16 dagar långa kampanj för att eliminera våld mot kvinnor och flickor. Ann Margreth Hellberg är en av dem som engagerat sig för att installationen ska bli av. Foto: Privat

Stolar ska väcka diskussion om kvinnovåld

I helgen kommer förbipasserande i Stadshusparken att kunna se 16 stolar som formar ett z. Syftet med installationen är att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och flickor.

Det är Mölndals Zontaklubb som ligger bakom och en av de engagerade är Ann Margreth Hellberg. Hon kommer att vara på plats när stolarna placeras ut i morgon kväll, fredag.

Vad är Zonta?

– En ideell organisation som har fokus på att stödja kvinnan och eliminera våld mot kvinnor. Organisationen är religiöst och politisk oberoende och har funnits i nästan 100 år.

Varför placerar ni ut stolarna?

– För att  Zonta international och FN påbörjar sin 16 dagar långa kampanj för att eliminera våld mot kvinnor och flickor på lördag. Stolarna är i orange för att hela kampanjen internationellt bär den färgen.

Varför är det 16 stolar?

– Kampanjen pågår i 16 dagar så det är en stol för varje dag. Stolarna kommer även att utsmyckas med en del stickade objekt i orange.

Varför just stolar?

– För att det skulle vara något som syntes. Stolen i sig har inget direkt symbolvärde annat än att det blir ganska fräckt med 16 stolar placerade som ett z. 

Har ni fått klartecken för utplaceringen?

– Nja, vi har informerat kommunen om att vi gör det här och hoppas stolarna får vara kvar.

Varför engagerar du dig?

– Jag hade hört talas om Zonta och tilltalades av syftet och av att organisationen är internationell. Sedan 2002 har jag varit med på alla internationella konvent.

Vad hoppas du att kampanjen i Stadshusparken ska uppnå?

– Vi vill väcka uppmärksamhet kring mäns våld mot kvinnor och flickor och stimulera till diskussion och reaktion kring det. Jag hoppas också att förbipasserande läser informationen som finns på varje stol där vi informerar om kampanjen och om Zonta. 

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar