Det ska startas en grupp för ensamstående föräldrar på familjecentralen Floran. Så här såg det ut när familjecentralen just öppnat i våras. Arkivfoto: Lotta Nyvall

Startar grupp för ensamstående

Familjecentralen i Åby startar en grupp för ensamstående föräldrar. Tanken är att de ska få träffa andra i samma situation.

– Som ensam förälder har man kanske inte en självklar person att dela föräldraskapet med, säger socionomen Hanna Brohede.

Det är familjecentralen Floran i Åby som börjar med gruppen. Tanken är att det ska vara ungefär som öppna förskolan, fast riktat till just ensamstående.

– Vi har föräldragrupper, enskilda samtal med mera. Man kan också erbjuda riktade grupper för föräldrar som har något gemensamt. Vi funderade på vilka behov som kan finnas och ensamstående föräldrar är något som vi pratat om det senaste halvåret.

Varför är det bra med en sån här grupp?

– Det är det här att vara ensam i föräldraskapet, det får olika konsekvenser för en förälder, att inte kunna dela alla roliga stunder men också alla beslut som ska tas och alla faser man går igenom. Man har inte en självklar person att dela det med. Vi tänker att den här gruppen av föräldrar har ett extra stort behov att av träffa andra föräldrar.

Vad kommer ni göra på träffarna?

– Det kommer iallafall börja med att vi har som en öppen förskola med fika och lek. Sen får vi se lite. Utifrån vad föräldrarna har för behov och önskemål så har vi möjlighet att bjuda in människor som kan berätta om olika saker. Det kan till exempel handla om familjerätt eller att vi bjuder in BVC, säger Hanna Brohede.

Elvira Linderot

Fakta: Familjegrupp

För vem: Ensamstående föräldrar med ett eller flera barn i åldrarna 0-6 år. Ingen föranmälan krävs.

När: Torsdagar jämna veckor klockan 14.00-16.00. Startar den 7:e september.

Var: Familjecentralen Floran i Åby.

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar