I veckan har en grupp studenter från olika områden i Sverige besökt fem företag i Göteborgsområdet, däribland Essity, före detta SCA. Besökarna fick komma in bakom annars stängda dörrar. Foto: Lotta Nyvall

Stängda dörrar öppnades för studenter

Genom projektet Next stop vill västsvenska företag få studenter från andra delar av landet intresserade av regionen. I veckan har 15 studenter därför bjudits in till fem företag, varav två ligger i Mölndal.

Deltagarna valdes ut genom en tävling där de skulle motivera varför de ville flytta till Göteborg och även koppla motiveringen till sin linkedin-profil.

En av vinnarna var Samuel Wejde som läser design- och produktutveckling i Linköping. 

– Det bästa hittills har varit samtalet med personalen under lunchen på Essity och även att höra personalen på Saab berätta om hur de jobbar. Ibland kan det vara svårt att fatta vad folk egentligen gör, säger Samuel.

Han har varit i Göteborg många gånger tidigare, men för en annan av deltagarna, Qiling Tan, var det första gången. Hon kommer från Malmö men läser på Lunds tekniska högskola. De senaste dagarna har absolut fått henne mer intresserad av regionen och framför allt av Göteborg.

– Ja, faktiskt. Det är en stor stad men ändå inte så stor som Stockholm som är alldeles för stort för mig, säger hon. 

Viktigt att synas

Även Samuel Lejde tror att satsningen är smart. 

– För mig är det intressant att få veta vilka företag som kan vara aktuella att söka sig till. När jag är i Göteborg och hälsar på bekanta kommer jag inte i kontakt med företag och på mässor i Linköping brukar det mest vara lokala företag på plats, så det här öppnar dörrar, säger han.  

På torsdagen besökte studenterna AstraZeneca och Hiq och på fredagen började de med Saab för att därefter fortsätta till Essity och avsluta på Ericsson.

Göran Ågren är HR-direktör på Essity och för honom är det viktigt att studenterna känner till företaget, inte minst med tanke på att det blir allt tuffare att hitta personal.  

– Vi vill berätta för studenterna vilka möjligheter det finns hos oss i Mölndal. Här sker utvecklingen av våra nya produkter, säger han. 

Ingenjörsbrist väntar

Hittills har företaget inte haft några svårigheter att tillsätta lediga tjänster.

– Vi har hyfsat lätt att rekrytera. Till våra 50 semestervikariat har vi fått in 1 600 ansökningar hittills, säger Göran Ågren.

Trots detta vågar han inte luta sig tillbaka och lita på att allt löser sig.

– Framför allt kommer det att finnas för få ingenjörer framöver, säger han. 

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Next stop Gothenburg

Är ett initiativ från Västsvenska handelskammaren och ett flertal Göteborgsbaserade företag.

Syftet är att öka attraktionskraften i regionen och få studenter att söka sig till företag i Västsverige efter avslutade studier.

Detta görs genom att närvara vid arbetsmarknadsmässor, bjuda studenter att besöka företag i regionen och åka runt till universitet.

Relaterade artiklar
Fler artiklar