Spökvandring i Flabäck satte skräck i barnen

Häxor, lik och avhuggna kroppsdelar. Grannskapet i Flabäck höll inte tillbaka när de anordnade den numera traditionsenliga spökvandringen i skogen.
– Våra garage är fulla med lik, lindade barn och gravkors, säger Josephine Demierre.

ANNONS
|

För andra året i rad anordnades två spökvandringar i Flabäck. I år var det sex personer som bor i området som låg bakom vandringarna som skulle få unga, modiga barn att skrämmas.

– Våra garage är fulla med lik, lindade barn och gravkors. Första gången gruppen träffades var direkt efter pandemin och då hade jag glömt hur man betedde sig. Då pratade vi om döda barn och då blev det temat, säger Josephine Demierre.

Flygande monster

Spökvandringarna började vid Riksgränsvägen och genom en skog fick besökarna vandra till Gränsbäcksvägen. Skillnaden mellan de två turerna var att den första var till för de yngsta och den andra för de lite äldre.

ANNONS

– På snälla rundan är det lite pumpor och häxor. Förra året fick barnen gå en tipspromenad och i år ska de samla bokstäver som hänger runt spöken som de ska hitta. Sen ska de bilda ett ord av bokstäverna och lyckas de får de ett litet pris, säger Josephine Demierre.

Den andra spökvandringen var betydligt läskigare.

– På den första har vi ingenting som rör sig men på den läskiga så har vi statister och då har vi vissa häxor och monster som flyger och rör sig. Vi satte upp skyltar igår att inga hästar får rida här för vi förberedde med vajrar och rep.

”Läskiga grejer”

Första spökvandringen började 15.30 och när stigen öppnades för besökarna bildades en lång kö. Att den första spökvandringen inte skulle vara så läskig var helt klart en underdrift av Josephine Demierre. Lik som hängde från träd, gravstenar och monster gav förmodligen alla besökarna kalla kårar. Unga som gamla.

– Det var roligt att det var halloween och jag tyckte att det läskigaste var den där gubben med lång näsa, säger Zofia Pietrzak.

I mitten av vandringen fanns ett bergrum. Miljön skulle ha varit läskig vilken dag på året som helst och arrangörerna höll inte tillbaka. Fyra unga statister var på plats och var så proffsigt sminkade att de såg ut att komma direkt från dödsriket. Något som Isaac L Gerhard och systern Isabell tyckte om.

– Det var roligt med alla läskiga grejer, säger Isaac.

Ideellt arbete

Spökvandringarna var helt gratis men för de som ville lämna ett bidrag fanns den möjligheten i slutet av turen. Där möttes vandrarna av ett tält där de fick fika. Skratt och uppskattning låg i luften och inte ett enda barn såg ut att ha blivit för uppskrämt.

– Det var jättefint arrangerat och på eget initiativ dessutom, säger Janne Latvala som är pappa till Isaac och Isabell.

I år har gruppen fått ett ekonomiskt bidrag av byalaget och alla pengar som gruppen får in efter turerna går tillbaka in i byalagskassan.

– Vi är alla utspridda i området här och vi anordnar även midsommarfiranden. Så det finns en tradition av att anordna grejer, säger Josephine Demierre.

Stående evenemang

Efter första året fick arrangörerna fin feedback vilket gjorde att de ville köra ett år till. Den direkta responsen efter årets första spökvandring var likadan så för den som missade spökvandringarna i år kommer sannolikt en ny chans nästa år.

– Just nu känns det som att det blir ett stående evenemang. Vi har lärt känna nya grannar och nya människor i området och det är jättekul, säger Josephine Demierre.

LÄS MER:Här får de äldre åka utomlands för en stund – när de vill

LÄS MER:Fässbergs kyrka anordnade drop-in dop under jättegloben Gaia

LÄS MER:Prisma filmfestival på Möllan gjorde succé bland unga

ANNONS