En miljon kronor måste sparas. Därför riskerar Balltorps bibliotek nedläggning. Arkivfoto: Susanne Hjalber

Sparkrav kan stänga ett av biblioteken

I slutet av nästa år får Mölndal ett nytt stadsbibliotek. Det kan leda till att ett av de andra biblioteken måste stängas.

– Vi har fått ett sparkrav på en miljon kronor som gäller från 2018. Nu tittar vi på olika möjligheter att hantera det, säger Anette Eliasson, chef för biblioteken i Mölndals stad.

Hon betonar att utredningsarbetet är i ett mycket tidigt skede och att det är för tidigt att slå fast hur en så pass stor summa pengar skulle kunna hämtas hem. Men hon medger att det egentligen bara är ett av filialbiblioteken som rent geografiskt skulle vara möjligt att lägga ner: Balltorps bibliotek.

– Det ligger närmast det nya stadsbiblioteket. Nu tittar vi på de olika enheterna, vi tittar på besökssiffrorna och vi tittar på hur de används. Men vi tittar på alla möjligheter, vi vill förstås helst inte lägga ner en enhet. Jag hoppas att vi är klara med ett förslag första halvåret 2017, säger Anette Eliasson.

Finns det en reell risk att Balltorps bibliotek läggs ner?

– Ja, risken finns alltid i en sån här situation. Det måste jag svara om jag ska vara helt ärlig, säger hon.

Enligt Anette Eliasson har hon och hennes kollegor vetat om länge att måste till besparingar i samband med att det nya stadsbiblioteket sjösätts. Men den specifika summan är helt färsk. Därför har man än så länge inte reflekterat i detalj över vilka åtgärder som skulle kunna vidtas.

– Men vi kan inte spara in på stadsbiblioteket eftersom det är helt nytt och en jättesatsning från stadens sida, säger hon.

Anette Eliasson påpekar att det nya stadsbiblioteket innebär en ekonomisk satsning som är betydligt större än de åtstramningar som nu måste tas fram för de andra biblioteken.

– Men när det handlar om så mycket pengar så är det klart att det kommer att påverka någonstans, säger hon.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

 

Flytt av biblioteket kan kosta miljoner

Relaterade artiklar
Fler artiklar