Solchock i Mölndal – och värmen stannar

Häng undan höstrocken och vik ihop paraplyerna – nu tar värmen tillfälligt över i Mölndal igen.

Efter en het sommar har alla soldyrkare blivit svältfödda på hudsmekande strålar den senaste tiden. Brännan har bleknat, halsdukar har plockats fram och vindrutor har skrapats (och glöm för all del inte att byta till vinterdäck, dubbdäck är tillåtna sedan 1 oktober).

Men under onsdagen sken solen åter över stora delar av Mölndal och temperaturen letade sig upp mot 15 grader. Och det kommer mera: Torsdagen ser i skrivande stund ut att bjuda på något av en värmechock i förhållande till årstiden: 20 grader. Eller som SMHI uttrycker det på sin hemsida: ”Ett högtryck börjar nu växa in över Sverige från sydost och för årstiden mycket varm luft ska röra sig upp över landet de kommande dagarna. Det här gör att temperaturen väntas bli över eller mycket över det normala för årstiden”. En klassisk brittsommar, således.

Efter torsdagens topp och en behaglig helg med 17-18 grader väntas temperaturen sjunka något i början på nästa vecka.

Jacob Humlén

jacob.humlen@molndalsposten.se

Brittsommar

I litteraturen hittar man något varierande definitioner av brittsommar, men i allmänhet avses varma och soliga dagar omkring Birgittadagen den 7 oktober. Vanligtvis finns också kravet att det dessförinnan ska ha varit minst en period med kyligt och höstlikt väder.

En legend berättar att den heliga Birgitta tyckte att vi hade så kallt och bistert  klimat här i Norden, att hon bad för oss. Herren ska då ha svarat med att kring den heliga Birgittas dag ge oss några extra sommardagar. Dessa kom att kallas brittsommar.

Källa: SMHI