Från lördag 2 december till lördag 9 november invigs Mölndals nya stadsbibliotek. Foton: arkivbilder

Snart invigs biblioteket – firas i en vecka

När Mölndals nya stadsbibliotek invigs blir det en hel veckas programpunkter. Poetry slam, författarmöten och bingo med Leif ”Loket” Olsson är bara några av sakerna som står på schemat.

Lördagen den 2 december invigs det nya biblioteket. Där efter följer en hel veckas invigningsprogram med allt från skrivarcirklar till yoga.

Själva invigningsdagen inleds med ett paradtåg med Mölndals paradorkester, gycklare och kulturskolan. Det blir vandring från stadshusplan, julgranständning på torget och invigningstal av bland andra Ingvar Oldsberg.

De följande dagarna har olika teman. På söndagen står ”familj och poesi i fokus”, på måndagen ”kreativitet och glädje”, på torsdagen ”grön hälsa” och så vidare.

– Vi vill visa på bredden och vad ett modernt kulturhus kan innehålla. Och så ska man hitta något för varje Mölndalsbo, från den yngsta till den äldsta, säger Daniel Pawholm som är projektledare för veckan.

Poesi och litteratur

På söndagen den 3 december blir det bland annat ”Poetry slam och öppen scen”. Tre poeter, som alla har deltagit i SM i poetry slam, kommer uppträda med sin poesi och där efter blir det en öppen scen.

– Det tror jag kommer bli en jättespännande punkt, säger Daniel Pawholm

Samma dag kommer Björn Ranelid på författarbesök och för att viga ett bröllopspar.

Läs mer:De tog hem mp:s vigseltävling

Andra författare som kommer under veckan är Jonas Hassen Khemiri, Carin Hjulström och Ninni Schulman. Dessutom blir det en skrivarcirkel för barn, 9-12 år, med deckarförfattaren Lena Lilleste.

– Det är jätteroligt att vi får hit flera stora författare och att de gillar konceptet. Jonas Hassen Khemiri kommer på temat ”mångkultur och språk”. Han är inne i en skrivprocess nu men tyckte det lät så spännande att han ändå ville komma hit.

Bingo och politikertävling

Det blir inte bara kultur under veckan. På tisdagen blir det bingo med den välkände bingo-ikonen Leif ”Loket” Olsson som värd. På onsdagen kan man gå på språkcafé och få veta mer om Mölndals integrationsarbete. På torsdagen ordnas yoga, mindfullness och kostföreläsning. Och på fredagen blir det en något udda programpunkt, då ska några av Mölndals politiker tävla i att bygga valstugor.

– Jag tänkte att vi skulle göra en rolig Mölndalsversion av ett byggprogram så jag ringde upp Willy Björkman från bygglov som ska leda det. Politikerna ska få renovera delar av en valstuga, tapetsera på tid, samarbeta och sätta ihop en Ikeamöbel med mera, säger Daniel Pawholm.

Som avslutning på lördagen den 9 december blir det en konsert med hiphopartisten Lani Mo samt lokala artister. Under kvällen och natten till söndagen ordnas sedan ett ”megalan” för alla spelintresserade.

Hur hoppas du att veckan ska bli?

– Jag hoppas att det kommer många glada Mölndalsbor som är nyfikna på huset och vill ta del av det här programmet, och att vi kan få hit en ny målgrupp besökare.

Hela programmet med datum och tider finns på bibliotekets hemsida.

Elvira Linderot

Relaterade artiklar
Fler artiklar