Smittan sprids allt snabbare – 212 nya covid-fall i Mölndal

Antalet Mölndalsbor som smittats av covid-19 fortsätter att öka och de skärpta allmänna råden förlängs till lucia i Västra Götaland.

På Folkhälsomyndighetens senaste presskonferens var stämningen allvarlig.

Kurvan pekar fortsatt brant uppåt för Mölndal när det gäller antalet nya bekräftade fall av covid-19. De senaste siffrorna visar på 212 nya fall av smittan förra veckan, jämfört med 188 veckan innan och 147 veckan innan dess. Totalt är 1 426 Mölndalsbor bekräftat smittade av viruset.

Också i länet som helhet ökar antalet nysmittade stadigt. I Västra Götaland rapporterades 4 193 bekräftade nya fall förra veckan. Den veckan hade länet 15 intensivvårdsfall och 14 personer som dog av covid-19.  

Läs mer:Höggravida Rubensson sjuk i covid-19

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap höll pressträff i dag, torsdag. Tonen var mycket allvarlig. Det talades om ökat antal smittade både på global och nationell nivå. På intensivvårdsavdelningarna runt om i landet syns en ökning av antalet covid-fall och totalt 6 340 svenskar har avlidit. Av de 610 IVA-platser med respirator som finns i landet är 470 belagda just nu, av både covid-patienter och människor med andra sjukdomar.

I Västra Götaland, Stockholm och Östergötland förlängs de nuvarande skärpta allmänna råden till lucia.

– Jag vill påminna om allas ansvar att plana ut kurvan. Vi har en allvarlig situation. Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk, tvätta händerna ofta och arbeta hemma om det är möjligt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon förtydligade att mycket smittspridning sker på just arbetsplatser. Sedan påminde hon om vikten av att hålla avstånd till andra både inne och ute och att avstå från sociala sammanhang.

– Vi ska undvika alla aktiviteter där vi riskerar att vara nära en stor grupp människor, sa hon.

En stund senare kommenterade hon den Black Friday-rea som vissa butiker och köpcentrum laddar inför och som hon ser som en stor risk.

– Det kan innebära situationer där människor trängs ihop. Genomför man Black friday kan det göra att människor bryter mot rekommendationerna, säger hon och rekommenderar i stället den som behöver handla att göra det på nätet.

Att det tas till så relativt stränga råd nu trots att situationen var ännu värre i våras förklarar Karin Tegmark Wisell med att pandemin pågått längre och att situationen ser annorlunda ut nu.

– Vi ser en trötthet i befolkningen. Vi ser inte samma respons som i våras, då måste vi ta till andra verktyg, säger hon.

Läs mer:Rusning till covid-tester – så är läget på din vårdcentral

På presskonferensen tog hon också upp vikten av att bara testa sig om man visar symptom eller uppmanats av exempelvis läkare att ta ett covid-test. Detta för att inte belasta systemet för hårt. Också personer som tidigare fått en covid-19-diagnos och bara känner sig milt sjuka ska undvika att ta nya prover utan bara bädda ned sig tills sjukdomen gått över.

– Testkapaciteten är ansträngd på många områden. Vi har ett gemensamt ansvar att nyttja resurserna ansvarsfullt, säger Karin Tegmark Wisell.

Anna Mattisson

anna.mattisson@otv.se