Skribent från Mölndal prisas för granskning

Skribenten och opinionsbildaren Sofie Löwenmark, boende i Mölndal, får det prestigefyllda Pennskaftspriset. Enligt juryn är hon ”en sann inspiration för oss andra”.

Som Mölndals-Posten tidigare berättat skriver Sofie Löwenmark just nu en bok om mordet på sin mamma i början av 1980-talet. Hon skriver också krönikor på ledarsidorna i Göteborgs-Posten och Expressen. Pennskaftpriset får hon, enligt branschtidningen Journalisten, främst för den granskning hon har genomfört av organisationer som fått bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Läs mer: Hon skriver bok om mordet på mamman

”Hon har på ett tydligt och rakryggat sätt berättat om hur flera av dessa organisationer propagerar för islamism, kvinnans underordning och hetsar mot homosexuella. Sofie Löwenmark har visat att frilansande skribenter med mod och envishet kan göra stora och svåra gräv utan att ha en redaktion som stöttar”, skriver journalistföreningen Pennskaftet i sin motivering till priset.

Pennskaftet är en förening för kvinnliga journalister och fotografer verksamma i Västsverige. Pennskaftspriset delas ut varje år till en eller flera kvinnor ”som har gjort ett föredömligt journalistiskt arbete”. Bland de tidigare pristagarna finns kända namn som till exempel Belinda Olsson och Josephine Freje.

Prissumman är på 10 000 kronor.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23