Fler riskerar att dömas för olovlig körning efter skärpta krav på a-traktorer. OBS! Genrebild. Personerna på bilden har inget med texten att göra.
Fler riskerar att dömas för olovlig körning efter skärpta krav på a-traktorer. OBS! Genrebild. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Bild: Linnéa Hjortstam

Skärpta krav på a-traktorer – nu fler kan dömas

Allt fler unga väljer a-traktor och intresset har ökat även i Mölndal – men nu skärps kraven. Enligt ny praxis kan fler komma att dömas för olovlig körning. Trafikpolis Anders Schääf är dock skeptisk till att det kommer få något större genomslag.
– Jag tycker inte det varit några oklarheter, säger han.

ANNONS
|

Flera lokala poliskontor har i veckan gått ut på sociala medier och uppmärksammat allmänheten på en ny praxis för a-traktorer som börjat gälla nyligen.

Det innebär att det i fler fall blir möjligt för polisen att skriva anmälan om misstänkt olovlig körning, till exempel då man kringgått föreskrifter om antal passagerare eller om fordonet inte uppfyller kraven för a-traktor.

Men Anders Schääf, gruppchef på trafikpolisen i region Väst, har inte upplevt att det funnits några oklarheter innan.

– Nej, jag tycker inte det varit några oklarheter. Om det kommer en a-traktor som kör för fort till exempel, ja då är det enkelt att skriva en anmälan om misstänkt olovlig körning.

ANNONS

Däremot är han skeptisk till om det går att tillämpa i situationer där antalet passagerare är för många.

– Att man har många passagerare är inte olovlig körning. Man får ju fortfarande köra, om man har behörighet. Men alla kan göra olika bedömningar och i slutändan är det tingsrätten som får avgöra det. Men det är väl så att man gör en hårdare bedömning nu, säger han.

Explosionsartad ökning

Motorintresset har ökat kraftigt de senaste åren och allt fler unga väljer att köra a-traktor och mopedbil. Förra året ökade antalet registrerade a-traktorer i hela landet med 27 procent, enligt statistik från Transportstyrelsen.

I Mölndal ligger man över rikssnittet, med en ökning på 39 procent förra året, visar siffror från myndigheten Trafikanalys. Men ökningen har också inneburit fler klagomål och olyckor.

– Vi märker att fler a-traktorer ute stör trafikrytmen mer, många ringer in och klagar. Men olyckorna ökar också. Man ser till exempel inte att det är en a-traktor, utan märker det för sent, säger Anders Schääf.

Vårdnadshavarens ansvar

A-traktorer har varit en källa till hätsk debatt på lokal nivå. Förutom att störa trafikrytmen beskylls ungdomar ofta för att föra oväsen och bryta mot regler. Men Anders Schääf betonar att de flesta ungdomar som är ute sköter sig.

– Många sköter sig, men många hade kunnat sköta sig lite bättre. Sedan får ju alla får stämpeln om någon inte sköter sig, även om det inte stämmer på långa vägar.

Döms man för olovlig körning kan det leda till dagsböter, indraget körkort och indraget körkortstillstånd. Man kan även som vårdnadshavare hållas ansvarig, och dömas för tillåtelse till olovlig körning.

– Det är viktigt att ha en vettig diskussion med sin ungdom om vad som gäller. Sedan förväntas man hålla koll, det är ett ansvar man har, säger han och tillägger:

– Många föräldrar säger att man inte kan så mycket om bilar och det kan jag förstå. Men man kan ju fråga någon annan som kan. Att provköra bilen kan man ju också göra, och fråga sin ungdom om allt är som det ska i bilen. Har man otur kan man själv förlora sitt körkort om man döms för tillåtande av olovlig körning.

LÄS MER:Miljonsatsningen: Ett campus för vuxna i centrala Mölndal

LÄS MER:Den notoriska fortköraren från Mölndal: ”En urladdning, en häftig och obeskrivlig känsla”

LÄS MER:Börje köpte Åbys gamla startbil – nu visar han upp den på bilträffar

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS