Två hundar dog av glykolförgiftning efter att ha besökt en av kommunens rastplatser. Nu sätts varningsskyltar upp. Arkivfoto.

Skärpt uppsikt efter att två hundar dött

Två hundar dog av glykolförgiftning efter att ha besökt rastplatsen i Lackarebäck i förra veckan. Nu sätter kommunen upp varningsskyltar – och personalen har fått i uppdrag att hålla extra uppsikt över rastplatserna.

– Det var så sorgligt att höra den här berättelsen, säger Lena Martinsson, landskapsingenjör på kommunens tekniska kontor.

Det var i fredags som hon pratade med en hundägare och fick veta att två hundar dött efter att ha vistats på den kommunala hundrastplatsen vid Lackarebäcksmotet. Veterinärens diagnos var glykolförgiftning.

– Vi har pratat med polisen och vår personal har varit där och tittat för att se om det fanns något kvar. Det kan till exempel ha varit bröd eller korv som dränkts in i glykol, säger Lena Martinsson som dock uppger att inga sådana fynd gjordes på hundrastplatsen.

Kommunen tog ändå beslutet att agera, i första läget genom att sätta upp varningsskyltar på samtliga tolv hundrastplatser. På skyltarna finns information om händelsen som tros ha inträffat i Lackarebäck.

Lena Martinsson betonar att ingen kan veta säkert hur eller var hundarna fått i sig glykol, men hon berättar att ägaren uppgivit att hundarna inte besökt några andra obekanta platser under dagarna före dödsfallen.

– Vi tar egentligen ingen ställning, utan vi skriver att vi har fått in en anmälan. Men det är för allvarligt för att vi bara ska låta det vara. Samtidigt är det en balansgång, eftersom vi inte heller vill trigga någon annan som tycker att det här skulle kunna vara en bra idé, säger Lena Martinsson.

Under måndagen informerades också all personal som arbetar med att sköta om hundrastplatserna. Personalen uppmanades att hålla extra uppsikt över rastplatserna i samband med sina ordinarie besök där, och omedelbart anmäla om man ser något som avviker mot det normala.

Någon mer åtgärd har Lena Martinsson svårt att se att Mölndals stad skulle kunna vidta just nu.

– Vi kan ju inte ha bevakning av hundrastplatserna hela tiden, säger hon.

Göteborgs-Posten, som var först med att skriva om misstankarna, har pratat med Björn Åblad, tillförordnad chefsveterinär på Blå stjärnans djursjukhus. Han bekräftar att sjukhuset registrerat de två dödsfallen.

– Vi kan bekräfta vi fått in två hundar som blivit glykolförgiftade. För hundar och andra djur smakar glykol sött. Ett känt problem är att människor som vill djur illa doppar bröd i glykol för att djuren ska skadas, säger Björn Åblad till Göteborgs-Posten.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar