På Kållereds bibliotek plockades det fram cider och salta pinnar när Nobelpriset i litteratur skulle tillkännages.Foto: Elvira Linderot

Skålade för Nobelpristagaren

”Det känner man ju igen”, utbrast besökarna på Kållereds bibliotek när Nobelpristagaren i litteratur presenterades – Kazuo Ishiguro.

– Han skriver väldigt starka böcker, säger bibliotekarien Margret Wigeborn.

Klockan 13.00 samlades bibliotekarier och några besökare runt en knastrig radio för att få veta vem som fick årets Nobelpris i litteratur.

– Det är alltid lite pirrigt innan, säger Margret Wigeborn.

Pristagaren blev Kazuo Ishiguro. Han är en brittisk författare som bland annat har skrivit romanen Återstoden av dagen som släpptes 1989.

– Den kan väl nästan räknas som en klassiker, säger bibliotekarien Michael Johansson som snabbt letade upp den bland hyllorna.

Flera av besökarna på plats kände igen namnet och hade sett filmen med samma namn. Däremot hade de inte läst hans böcker. Det har däremot Margret Wigeborn gjort.

– Det är starka berättelser om enskilda individer som man får följa. Det är starka porträtt och man kan ofta reta sig på hur personerna agerar. Böckerna väcker mycket tankar, så de passar jättebra för bokcirklar, säger hon.

Vem hade du gissat på?

– Det har jag gett upp. Jag låter mig bara bli överraskad i stället.

Kollegan Michael Johansson blev lite förvånad över valet.

– Ja, han var inte med på listorna vad jag vet. Det känns som att akademien anstränger sig för att hitta någon otippad, men sen vet man ju inte om han har funnits med på deras listor i många år, säger han.

Intresset för att läsa pristagaren brukar vara stort. Bara några minuter efter att priset tillkännagetts var hans böcker reserverade.

– Ja, titta här. Nu blir det att köpa in fler böcker av honom, säger Margret Wigeborn.

Elvira Linderot

Fakta: Tidigare pristagare

2016: Bob Dylan, USA

2015: Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014: Patrick Modiano, Frankrike

2013: Alice Munro, Kanada

2012: Mo Yan, Kina

2011: Tomas Tranströmer, Sverige

2010: Mario Vargas Llosa, Peru

Relaterade artiklar
Fler artiklar