Arkivfoto/kollage

”Ser väldigt allvarligt på händelsen”

Sökinsatsen efter de två personer som rymde från Sagåsen fortsatte på onsdagen. Polisen bekräftar att båda har fått ett beslut om att utvisas från Sverige.

Det var natten till tisdagen som två personer rymde från Migrationsverkets förvar i Kållered. Något som GT var först med att rapportera om.

Personal på förvaret ska ha hotats och även skurits av något vasst föremål, i samband med att personerna flydde.

– Det rör sig om två personer som angriper en anställd och tvingar denne att låsa upp en dörr. De rispar den anställda med ett vasst föremål, men de är framför allt ute efter att rymma, säger Lennart Ronnebro, kommisarie på polisen i Mölndal.

Den anställde fick uppsöka sjukvården med lindriga skador, men kunde ganska omgående lämna sjukhuset.

– Vi kommer att erbjuda den här personen någon form av stöd, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

Hur ser ni på det som har skett?

– Vi ser väldigt allvarligt på den här händelsen. Och vi kommer att titta närmare på den för att se över om vi kan göra några förändringar i rutiner eller arbetssätt framöver.

Personerna är efterlysta av polisen.

Läs mer: Två rymde från Sagåsen

– Med hjälp av de resurser vi har så letar vi efter dem och ska försöka fånga in dem. Det finns lite trådar ute, säger Lennart Ronnebro på Mölndalspolisen.

De är misstänkta för olaga tvång och är anhållna i sin frånvaro.

På förvaret sitter personer som bedöms ha stor risk att utvisas från landet, då man antingen redan har fått ett utvisningsbeslut eller står under utredning.

– Personerna som rymde har ett utvisningsbeslut på sig, säger Lennart Ronnebro.

Det har stormat en del kring Migrationsverkets olika förvar i landet – bland annat Sagåsen.

I höstas kritiserade JO i en rapport förvaret i Kållered på flera punkter, bland annat på grund av brister i den fysiska miljön, uteblivna hälsoundersökningar och misstankar om personal som provocerar intagna.

Anthon Näsström

Relaterade artiklar
Fler artiklar