SD:s väljare borde fundera över Olins omdöme

KRÖNIKA Jag träffade SD-politikern Thomas Olin för första gången på Mölndals-Postens 70-årsjubileum förra våren. Vi hade ett kort men trevligt samtal och han berättade bland annat för mig att han engagerat sig i SD för att påverka i frågor som partiet inte brukar förknippas med.

Det mottot levde han länge upp till. Ni som läser Mölndals-Posten vet att Thomas Olin under de senaste åren varit en ivrig debattör när det gäller bland annat fackliga frågor, arbetsmiljö och trafik.

Men nu verkar något ha hänt. Tidningen Expos genomgång av Thomas Olins Twitter-konto visar att han under året spridit inlägg från nazister, inlägg som marknadsför uppenbara konspirationsteorier, inlägg med skällsord som vi skulle bli helt vansinniga om våra barn använde.

”S/MP-hororna på SVT” liksom?

Det handlar verkligen inte om någon enstaka artikeldelning utan om ett tydligt mönster.

Som chefredaktör på Mölndals-Posten har jag inte till uppgift att slå fast vilket parti som har bäst politik för Mölndal. Kanske är det Moderaterna, kanske Sverigedemokraterna, kanske Vänsterpartiet, kanske något av de andra. Det får ni läsare avgöra själva.

Men att klassa Thomas Olins twittrande som ovärdigt, det kan man lugnt göra utan att anklagas för att ta partipolitisk ställning.

Och det är knappast bara Thomas Olins politiska motståndare som skakar på huvudet åt detta. Jag tror att många av SD:s 5 900 väljare i Mölndal ställer sig frågan om hans aktiviteter på sociala medier är representativa för denne politikers omdöme.

Om så är fallet kan de 5 900 med visst fog undra om det kanske finns lämpligare sverigedemokrater att placera i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, vård- och omsorgsnämnden, tekniska nämnden, Mölndal energi och Mölndals parkering.

Vad Thomas Olin själv och partiets gruppledare Fredrik Mellbin tycker, det vet vi än så länge inte mycket om. Båda har envist duckat alla kontaktförsök i ämnet under snart en veckas tid. Den strategin imponerar ungefär lika lite som twitterinläggen.

Fredrik Hofflander

Chefredaktör på Mölndals-Posten.