I morgon, lördag, samlas spelsugna saxofonister på Mölndals kulturskola. Fredrik Arespång från butiken Windcorp är en av arrangörerna och han kommer att finnas på plats under eftermiddagen. ”Att repetera och spela tillsammans är målet”, säger han. Arkivfoto

Saxofonister samlas för att spela tillsammans

I morgon, lördag, samlas spelsugna saxofonister på Mölndals kulturskola för att spela tillsammans. Dagen till ära har världsartisten Magnus Lindgren skrivit om några av sina storbandsarrangemang för enbart saxar.

Den som är sugen på att vara med och spela kan dyka upp på kulturskolan klockan 15 på lördag.

– Det är en öppen repetition, så om man är intresserad av saxofoner kan man komma och titta, man måste inte spela, säger Fredrik Arespång på Windcorp.

Det är butiken Windcorp som tillsammans med de amerikanska grundarna av saxmärket Cannonball står bakom evenemanget.

Krävs notläsning

Vissa grundkunskaper krävs om man vill spela, utöver att man måste ta med sig sin egen saxofon.

– Man måste kunna läsa noter, men man behöver inte ha spelat i storband förut. Vi har några elever som kommer med sin lärare. De kan få spela samma stämma som någon annan så att de inte känner sig för utsatta, säger Fredrik Arespång.

Hur mycket folk som dyker upp har han ingen aning om.

– Dilemmat är att vi inte vet det. Vi har säkert bjudit in 1 000 saxofonisten men av erfarenhet vet vi att det kommer ganska lite folk på sådana här evenemang. Det var därför vi ville vi hitta på något helt nytt och galet.

Världsartist leder repen

Målet är att få ihop minst ett storband, alltså 15 blåsare. Förhoppningen är ändå att det ska komma åtminstone tre gånger så många.

– Då kan saxofonisterna turas om att spela och ta en paus och lyssna på när de andra repeterar, ställa frågor till saxtillverkarna på plats och titta på deras grejer, säger Fredrik Arespång. 

Det var musikern Magnus Lindgrens eget förslag att han skulle skriva om musik så att den passade för att spelas av enbart saxar. Magnus Lindgren kommer att vara musikalisk ledare under eftermiddagen och är även den som leder repetitionerna.

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar