Saxofoner i Kvarnbyparken

Mölndals Hembygdsförening Mölndals Hembygdsförening har sedan många år tillbaka erbjudit sommarunderhållning i Kvarnbyparken intill hembygdsgården vid Royens gata. Förra året invigdes en paviljong i parken av Kvarnby Singers, en sång- och musikgrupp med sina flesta medlemmar bosatta inom området. Fredagen den 29 maj fick vi en konsert helt till skänks. Fyra saxofonister från Hvitfeldtska musikgymnasiet ville visa vad de hade lärt sig under sin utbildning. De bjöd på konsert i Kvarnbyparkens paviljong under namnet Saxens (rentav stavat Saxeenz!), vilket står för Saxofonensemblen.

Valet av plats för konserten var inte någon tillfällighet. En av de trevliga och duktiga saxofonisterna, Ella Lindström, är dotter till Mats Lindström (med företaget Husögat) och Caroline Bille Lindström, som är en av de ledande inom Kvarnby Singers.

Saxofonisterna som spelade var: Kasper Sundby, Tobias Paulin Hugo, Malin Bye och så Ella Lindström, som ju bor några hundra meter bort vid samma gata. De trevliga och spelglada ungdomarna bjöd på sex nummer under den halvtimmeslånga konserten, nämligen: ”Sir Sax” av Lennie Niehaus, ”Visa efter Torn-Erik” av Nils Lindberg (ur hans Dalasvit), ”Skullbräddlek” av Nils Lindberg (ur samma Dalasvit), ”Heads up” av Lennie Niehaus, ”Yuppieville Rodeo” av Mike Mower och ”Ack, Värmeland du sköna” i ett arrangemang av Waldemar Swiergiel. Ungdomarna spelade med kläm och stor säkerhet. Av nervositet märktes inte ett spår. Kasper Sundby presenterade kortfattat de olika låtarna.

På grund av Coronaepidemin har eleverna fått undervisning i hemmet genom sin dator. De har därför sällan träffat varandra eller sin lärare Urban Johansson. Nu var alla glada över att ses igen. Ungdomarna omfamnade varandra glatt och varmt. Konserten samlade en publik på mellan 30 och 40 personer, vilket är mycket med tanke på att konserten inte var utannonserad. Man hade endast spritt nyheten genom mail och ”mun-mot-munmetoden”. Ensemblenamnet ”Saxens” påminner om ordet succé. Framträdandet var mycket riktigt en framgång och en uppskattad terminsavslutning. Vi hoppas på fler liknande framträdanden i Kvarnbyparkens paviljong.

Lars Gahrn