Arkivfoto

Satsning ska göra rastplatserna tryggare

Trafikverket och polisen ska tillsammans göra rastplatserna längs E6:an i Västsverige och Halland säkrare i sommar. Med ökad bevakning och öppna miljöer ska brotten minska.

Rastplatserna på E6 från Snapparp i södra Halland längs Västkusten upp till norska gränsen kommer att bevakas mer regelbundet under sommaren. Det är tanken bakom myndigheternas gemensamma projekt som ska göra rastplatserna säkrare. Anledningen är att Trafikverket och polisen märkt att trafikanter känt sig otrygga på rastplatserna.

– För vår del har det varit ett problem att rastplatser har använts som tillfälliga boende, vilket har upplevts som otryggt av andra trafikanter. För polisen del har det varit problem med inbrott, säger Jimmie Sjöberg, projektledare vid Trafikverket och fortsätter:

– Eftersom det handlar om två myndigheter som hade problem så tyckte vi att det var lika bra att köra det här pilotprojektet ihop.

Trafikverkets roll kommer att vara att öppna upp rastplatserna genom att rensa upp grenar och göra i ordning grönmiljön. Ett arbete som redan är igång.

– Vi kommer också att se över belysningen på rastplatserna, säger Sjöberg.

Trafikverkets representanter har också kontakt med den lokala polisen. I Mölndal har polisen redan gjort insatser vid rastplatsen i Torrekulla och det har då handlat om att avvisa personer som byggt tillfälliga boende på rastplatsen.

– Vårt uppdrag i det här är att titta till på kvällarna så att det inte är några som bosätter sig på platsen. Vi kommer också att dela ut foldrar som varnar för inbrott, säger Niklas Svensson, kommunpolis i Mölndal.

Hittills i år har det varit lugnt vad det gäller kapellskärningar på lastbilar och stölder från husvagnar eller husbilar.

– Campingsäsongen har heller inte riktigt kommit igång än. Men till sommaren kommer vi ha med det i planeringen och hjälpa till genom att varna turister och andra, säger Svensson.

Kajsa Lind

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar