Under våren har årskurs tre på Katrinebergsskolan fått gå lektioner i dans och slagverk. Läraren Jonatan Tikas tycker det är kul att komma ut på skolan. "Det har varit väldigt positivt"; säger han. Foto: Elvira Linderot

Satsning på mer kultur på skoltid

Dans, slagverk och instrument. På Katrinebergsskolan får eleverna mer kultur än vanligt i år. Det är en del av kulturskolans projekt för att nå ut till nya målgrupper. 

– Det är inte alla som kommer i kontakt med kultur, säger dansläraren Annica Snitt.

I Katrinebergsskolans aula håller årskurs tre på att dansa till ”We will rock you”. Eleverna och två lärare från kulturskolan står uppe på scenen och klassläraren Lena Baekkevold ser på. 

– Det här är ju en ny satsning, det är helt ljuvligt, säger hon. 

Det är en danslärare och en slagverkslärare som håller i lektionen och de har varit på plats en gång i veckan under våren. Lena Baekkevold tycker det är bra att kulturskolan kommer ut till eleverna. 

– Det är jätteviktigt att de visar att de finns, så att det inte bara blir för de som själva söker upp kulturskolan. Många elever vet inte ens att de finns, säger Lena Baekkevold

Pengar från kulturrådet

Kulturskolan har fått 500 000 kronor av kulturrådet för projektet där de ska nå ut till nya målgrupper och låta fler ta del av kultur. Förutom besöken på Katrinebergsskolan har de bland annat ett ”sånglyft” på flera av stadens förskolor. 

– Vi gjorde en undersökning och tittade var vi har våra elever nånstans, vi såg stora toppar från annat Toltorp och Lackarebäck, men det var väldigt få från Katrinebergsskolan, säger kulturskolechefen Andrine Bendixen Mangs. 

– Om inte de kommer till oss får vi komma till dem, säger hon. 

Slagverk och dans

Efter dansen får eleverna sätta sig i en ring och ta fram trumpinnarna. Slagverksläraren Jonatan Tikas leder dem genom olika rytmer. En av eleverna som är med är Miranda Wyholt. 

– Trummor är inte riktigt min grej, jag gillar mer att dansa, säger hon. 

Hennes klasskompisar Jakob Ahlin och Annes Saceragic håller inte helt med. 

– Jag tycker om det här. Jag gillar båda, säger Annes. 

Årskurs 1 och 2 på Katrinebergsskolan får också lektioner, men i dansmatte och instrument. Dansläraren Annica Snitt tycker att projektet varit lyckat. 

– Jag tycker det här är jättebra, med tanke på att de som kommer till kulturskolan ofta är de vars föräldrar har lite mer pengar, och de som vet om att vi finns. Det är kul att få möjlighet att komma ut till skolor och ge det till alla elever, säger hon. 

Elvira Linderot

Relaterade artiklar
Fler artiklar