Arkivfoto

Satsar på musik för små

Sedan tidigare finns det musikklasser på högstadiet – men nu är det på gång för yngre elever. Stallbackens nya förskola ska få en musikinriktning och nu förs diskussioner om det på Katrinebergsskolan.

Just nu pågår det flera musik- och kulturprojekt på Mölndals skolor. Under våren har kulturskolan bland annat varit ute på Katrinebergsskolan för att nå ut till nya målgrupper och se till att fler barn får tillgång till kultur. Nu finns planer på att utöka satsningen.

– Vi pratar om hur vi kan bygga vidare på detta och skapa en hållbar musikprofil på Katrinebergskolan, säger kulturskolechefen Andrine Bendixen Mangs.

Frank Eldh är biträdande rektor på skolan, som har klasser i årskurs F-6, och säger att funderingarna än så länge är på idéstadiet.

– Det finns ingen skola i Mölndal, i årskurs 4-6, som har den profilen. Vi hoppas att det går att lösa men vi har inte suttit och pratat igenom det på riktigt än. Men både vi och kulturskolan är intresserade.

Tar fram förslag

Rektorerna ska ha ett möte med kulturskolan för att titta närmare på idén.

– Vi måste sätta oss ner och se på förslag från kulturskolan, det är de som kan det här egentligen, säger han.

När hoppas du att det kan bli verklighet?

– Vi ska ju in i en ombyggnation som ska vara klar till skolstart 2019 och det vore häftigt att starta upp med en musik- eller kulturprofil då. Vi får se hur det går.

Musik på Stallbacken

På Stallbackens förskola, som öppnar till hösten, är det redan klart att det blir en musikinriktning.

– Det finns många olika inriktningar på förskolorna i Mölndal, hbtq, litteratur och så vidare. Jag kände att det jag vill bidra med är musik. Det ger barnen så mycket i form av språk, glädje, fantasi och rörelse, säger Christina Gyllander som kommer bli chef för den nya förskolan.

Förskolan kommer ha ett nära samarbete med kulturskolan och ta hjälp av deras pedagoger.

– Vi har lagt en lös plan ihop med dem. Tanken är att ha småbarnsrytmik, sånglyft och något instrument för de äldsta barnen, så att det blir en ökad svårighetsgrad, säger Christina Gyllander.

Tanken är att kulturskolan kan vara på plats en till två gånger i veckan. Utöver det ska musiken genomsyra verksamheten.

Varför ha en inriktning för små barn?

– Det är inget av det som görs på andra förskolor, och som är med i läroplanen, som kommer försvinna. Men musiken blir som ett hölje runt det, säger Christina Gyllander.

Får fortsättning

Kulturskolechefen Andrine Bendixen Mangs säger att en tanke är att barn som går på Stallbackens förskola ska kunna fortsätta med musikinriktning när de börjar skolan.

– Det är roligt om barnen på förskolan kan få fortsätta med musik när de kommer till Katrinebergsskolan. Att det finns en skola som har den inriktningen redan från förskoleklass.

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se

031 86 84 22

Relaterade artiklar
Fler artiklar