Säljer lägenheten och ger sig ut på äventyr

Moa och hennes sambo ger sig ut på sitt livs resa, de har sålt lägenheten och har inte bokat någon biljett hem. Första resmålet blir Panama.

Moa Harryson är uppvuxen i Mölndal och tillsammans med sin sambo Stefan Ljungkvist gav hon sig på lördagen iväg på sitt livs största äventyr. De har nyligen sålt sin lägenhet och reser iväg för att leva ett nomadliknande liv under minst ett år. En resa där Moa säger att hon hoppas att få ta del av andra människors värderingar och på så sätt utveckla sig själv. MP fick en pratstund med Moa kvällen innan de gav sig iväg.

Vad är det ni ger er ut på?

– Vi ska åka iväg och uppleva andra kulturer och miljöer. Vi ska leva på fri fot och resande fot. Vi vill också komma ifrån materiell trygghet, det är en fantastisk känsla att bo i en ryggsäck och kunna bära med sig det man behöver. Tryggheten är något som vi bär med oss i oss själva. 

Hur länge kommer ni att vara borta?

– Just nu har jag inget som binder mig, eftersom vi också har sålt lägenheten. Min sambo har tagit tjänstledigt i tio månader och efter det får vi ser hur vi gör, jag kanske reser vidare på egen hand. 

Vart ska ni åka?

– Vi ska resa runt i Central- och Sydamerika främst. Och vi startar resan i Panama. Sedan ska vi åka buss till Costa Rica. Vi vill gärna se så mycket som möjligt av Centralamerika, exempelvis Nicaragua, Guatemala, Belize med flera,  men eftersom orkansäsongen startar i maj vet vi inte hur länge vi kommer stanna där på grund av regn och oväder.

– Det har länge varit en dröm att åka iväg dit. Vi är ganska beresta i delar av Asien så detta är ett ställe som är outforskat för oss. 

På sin resa planerar Moa och Stefan att ta del av stora naturupplevelser, vandringar, djungeltrekking och bergsbestigningar. Moa säger att naturen är ett av deras största intressen.  

Hur packar man bäst för en så lång resa? Är det inte svårt?

– Vi har med oss var sin ryggsäck. Vi tar med oss så lite som möjligt. Men vi kommer inte bara resa till varma platser och varma kläder tar mycket plats. Vi tycker om att vandra och i Sydamerika är det hög höjd, men vi har med oss underställ, mössa och vantar. 

Är det inte tufft att lämna familjen?

– Från min sida är det inget som känns jobbigt. Jag känner mig väldigt lugn över att komma iväg. Vänner och familj finns kvar och det är inte svårt att få till ett samtal med Skype och liknande. Vi har varit iväg förut och vet vad det innebär.

Det kanske istället din familj som tycker det är lite jobbigt att du försvinner så länge?

– Jag min familj kan nog tycka det är lite jobbigt kanske. 

Vill man följa Moas resa kan man göra det på hennes blogg: lyckligochlevande.nu.

Linus Annlöv

redaktion@molndalsposten.se