Sålde läkemedel utan tillstånd – åtalas

En man i 50-årsåldern hade öppnat sin butik i centrala Mölndal i början av förra året. Någon månad senare anmälde en privatperson att mannen sålde receptfria läkemedel utan tillstånd. Nu åtalas han.

En privatperson hörde i februari förra året av sig av sig till Läkemedelsverket sedan hen upptäckt att en butik i Mölndal sålde receptfria läkemedel utan tillstånd. Butiken, som öppnat i början av året, ska ha sålt värktabletter som Treo och Alvedon och även nässprayer och hostmedel. Alvedonen som såldes var i 500 mg sväljtabletter som endast apotek får sälja.

Kommunens inspektör gjorde en kontroll och därefter skickade Läkemedelsverket ett brev till butiksinnehavaren där han fick tillfälle att yttra sig kring brottet att han sålde läkemedel utan tillstånd. Butiksinnehavaren svarade och meddelade att de gjort ett allvarligt misstag. Och att man stängt butiken.

Inte tagit bort varorna

Läkemedelsverket gick vidare med en polisanmälan mot butiksinnehavaren då man sett att butiken, trots att den stängt, inte tagit bort apoteksvarorna. Läkemedelsverket har heller inte fått något svar från butiksägaren om att varorna destruerats och misstänkte därför att varorna fanns kvar.

Nu åtalas en av ägarna till butiken, en man i 50-årsåldern, för brott mot handel med vissa receptfria läkemedel.

Mannen erkänner brott men säger att han handlat i god tro. Han hade sett varorna i vanliga livsmedelsbutiker, trodde att han fick sälja dem när han öppnade sin butik och säger att han inte medvetet brutit mot lagen.

Butiken var stängd

Han säger även att man nu anställt en apotekare och ska anmäla handeln med läkemedel till Läkemedelsverket. Butiken ska ha öppnat igen 1 oktober.

Mannen tycker också att han redan har fått sitt straff eftersom han fortsatt varit tvungen att betala hyra även när butiken varit stängd.

Karina Hansson

karina.hansson@molndalsposten.se