Här är räddningstjänstens tips för att undvika en olycka när nyårsfyrverkerierna ska fyras av. Foto: Arkivbilder

Så undviker du olyckor med nyårsraketerna

I takt med restriktioner och förbud har olyckorna kring nyår blivit färre. Men det gäller att tänka till lite extra för att undvika olyckor när det nya året ska firas in.

Snart är det dags att lägga 2016 till handlingarna och se fram emot ett nytt år. Ett tillfälle för fest, men när raketerna ska fyras av så ökar också risken för att vara med om en olycka.

Runt 100 personer i landet skadas varje år så allvarligt av fyrverkeripjäser att de behöver söka vård, visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Så det gäller att tänka till lite extra.

– Man ska vara försiktig och sköta fyrverkerierna på rätt sätt. Du ska tänka på att köpa på ett ställe där det saluförs på rätt sätt, så att man får godkända raketer, säger Karl Korsan-Bengtsen som är brandinspektör vid Räddningstjänsten i Storgöteborg där Mölndal ingår.

Reglerna kring fyrverkerier har förändrats över tid. 2002 förbjöds smällare i landet och 2014 minskade mängden krut som är tillåtet i raketer som säljs till privatpersoner. Det har också gett effekt vad det gäller olyckor och utryckningar som räddningstjänsten i Storgöteborg åker på.

– Det har blivit betydligt bättre efter att restriktionerna infördes, säger Korsan-Bengtsen lägger till att det också är färre som säljer fyrverkerier nu jämfört med tidigare.

– Jag har ingen exakt siffra på hur många försäljningsställen det är i Mölndal. Men det är generellt färre i vårt område som säljer fyrverkerier nu. Bland annat har Bauhaus som var jättestora på marknaden valt att sluta sälja raketer i hela landet.

Trots det så är det nog en hel del som har tänkt sig att fyra av en raket eller två. Men då gäller det som sagt att tänka sig för.

– Det viktigaste rådet jag kan ge är att hålla rätt avstånd till byggnader och människor. Sedan är det så att alkohol och fyrverkerier inte hör ihop. Det är ett svårare råd att följa, men den som är ansvarig för fyrverkerierna bör hålla sig nykter till raketerna fyrats av, säger Karl Korsan-Bengtsen.

Kajsa Lind

redaktion@molndalsposten.se

Här är räddningstjänsten tips om vad du ska tänka på kring fyrverkerier:

– Följ instruktionerna på fyrverkerierna och håll rätt avstånd till byggnader och människor

– Förankra fyrverkerierna på ett bra sätt, annars är det lätt att det välter och far iväg åt fel håll.

– Var nykter tills raketerna fyras av.

– Vänta länge med att gå fram till en pjäs som inte fungerar. Helst ska du vänta ett par timmar och sedan lämna tillbaka den ickefungerande raketen till återförsäljaren.

– Håll aldrig raketer i handen

– Tänk på att du är ansvarig för raketen du har köpt. Köper du till barn så ska du vara med och hantera raketen. Det är 18-års gräns både vad det gäller att köpa och hantera fyrverkerier.

– Visa hänsyn för människor och djur

Relaterade artiklar
Fler artiklar